Enric I. Canela

Llegim a El Mundo: En els últims dies, els rectors de les 15 universitats que aspiren a ser Campus de Excel·lència Internacional han estat desempolsant les velles arts de l’oratòria i la seducció amb tot tipus d’exercicis preparatoris. En només 10 minuts han de convèncer el jurat internacional que la seva universitat és la fantàstica, així que no s’han escatimat esforços. Fins i tot hi ha qui s’ha gravat en vídeo per poder corregir errors i febleses. I tot això per aconseguir un préstec que hauran de tornar en uns anys. «Què no haurien estat capaços de fer per diners a fons perdut?», Es pregunten algunes veus universitàries.

El cert és que el Govern fa quatre anys postergant l’aprovació d’un model que premiï de veritat l’excel·lència universitària. María Jesús San Segundo va crear el 2005 la comissió d’experts que havia de carregar sobre les seves espatlles la responsabilitat de parir-lo. El primer objectiu era acabar amb l’històric dèficit de recursos en els campus. El segon, impulsar el finançament per objectius de qualitat com venien fent ja, en part, alguns convenis autonòmics. És a dir, com més grans fossin la inserció laboral dels titulats, les patents, els recursos captats per a recerca … més fons. Aquesta comissió va presentar un informe en 2007 que semblava definitiu, però que després va resultar ser només un document de treball per a una altra comissió que fa més d’un any discutint sobre aquest model.

Ángel Gabilondo es va comprometre a presentar una proposta definitiva del Govern abans de Nadal i sembla que complirà. Ahir va anunciar que veurà la llum cap a l’11 de desembre en una reunió d’aquesta comissió a les Canàries. Per fi coneixerem el nou model de finançament o es tracta només de complir terminis abans de tornar a guardar-lo en un calaix?

La veritat és que el tema em motiva. Jo vaig ser un dels “experts” que va elaborar l’informe. Haig de dir que l’article i les declaracions sobre un model són erronis. Té raó quant a què el govern espanyol no ha fet la seva feina. Podem qualificar que el que va fer la ministra Mercedes Cabrera va ser un engany i no va posar fil a l’agulla. Posteriorment la ministra Garmendia, millor dit Rubiralta, el va treure del calaix, els canvis polítics posteriors, carregant-se la secretaria d’Estat d’Universitats i “degradant” la universitat, no va ajudar. Ara el ministre Gabilondo diu que el dia 11 de desembre.

No crec que la comissió de finançament faci cap model perquè no l’ha de fer. El model de finançament l’han de fer les comunitats autònomes. El que ha de fer la comissió de finançament és una altra cosa, molt fàcil.

Si jo fos allà no necessitaria cap comissió de finançament, el que necessitaria és un acord amb Economia per poder tirar endavant una sèrie de mesures imprescindibles per millorar la universitat. També em caldrien les complicitats polítiques per canviar la llei. La valentia per fer-ho no crec que em manqués. Ah! I no ens oblidem, disposar d’un bon sistema d’informació, dades i indicadors, per no llençar els diners i donar-los als més competents.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació