Enric I. Canela

Com ja sabeu, m’agrada criticar les coses que no es fan bé, però més encara m’agrada parlar de les que es fan bé. Normalment les coses ben fetes no són notícia o no s’expliquen bé.

En aquest cas el que faré serà reproduir un correu electrònic que m’ha enviat Xavier Ferràs, Director del Centre d’Innovació Empresarial d’ACC1Ó. Diu així:

Recentment hem conegut algunes notícies que fan tenir esperances sobre la vitalitat del sistema d’innovació català:

a) Fa unes setmanes vam saber que el retorn del VII Programa Marc per l’R+D va superar els 100M€ al 2008, més que l’històric acumulat. Catalunya significa ja el 2% dels retorns d’aquest programa.

b) Estadístiques INE (publicades la setmana passada): Catalunya ha passat del 1,46% d’inversió en R+D sobre PIB al 1,61% el 2008. Aquesta és una notícia significativa pels següents motius:

  • En termes absoluts, seguim essent la segona Comunitat Autònoma, i en termes relatius (respecte PIB, la quarta). Però el creixement experimentat és molt més fort que el de les comunitats que tenim davant. Escurcem distàncies i ens acostem als objectius fixats.
  • L’increment experimentat és de 400 M€, el més elevat de l’Estat. Només aquest increment supera la despesa total de comunitats líders com Navarra. La despesa en R+D és ja el 85% de la de Madrid, i el 244% de la del País Basc.
  • Un creixement similar no s’experimentava des del 2002, i s’ha donat en època de crisi. És a dir, els sectors i les empreses d’alta tecnologia han accelerat les seves inversions en R+D, fins i tot en un context tan advers.
  • De continuar aquest ritme, al 2011 es pot batre la barrera del 2% de despesa en R+D sobre PIB
  • Dels 400 M€ d’increment, pensem que al voltat de 150 M€ han estat mobilitzats pel programa de Nuclis Tecnològics, que, per la complexitat i qualitat científica dels projectes recolzats, podem considerat que són realment R+D addicional (que es projecta a les estadístiques).

c) Participació substancial de Catalunya en 9 dels 18 CENIT’s aprovats la passada setmana. Destaca la participació dels centres tecnològics catalans: LEITAT està present en 4 CENIT’s, ASCAMM en 3, CETEMMSA en 2, i CTM, FBD, CTNS i AIICA en algun d’ells. És especialment significatiu el projecte de Vehicle Elèctric que lidera SEAT amb un conjunt d’empreses elèctriques i d’automoció – moltes catalanes -, i que gestiona íntegrament un centre català de TECNIO (CTM). Aquests projectes signifiquen uns 100 M€ més d’inversió en R+D industrial a Catalunya.

Total: tots els indicadors que tenim indiquen que avancem cap a un escenari d’alta tecnologia, malgrat la crisi. El sistema català d’R+D està competint amb notable èxit.

Felicitats per la feina feta amb pocs recursos. Si poguéssim disposar dels diners que tenen al País Basc les coses serien molt diferents.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació