Enric I. Canela

Al novembre del 2008 vaig escriure La conferència de Cristina Garmendia al Cercle d’Economia on explicava que Cristina Garmendia havia anunciat que Barcelona acolliria la seu espanyola del Consorci Internacional del Genoma del Càncer.

Divendres el govern espanyol va aprovar un Reial Decret pel qual s’estableixen les normes reguladores de la subvenció de concessió directa a l’Entitat Fundació Parc Científic de Barcelona de la UB per a l’execució de la primera fase del projecte “Centre de Secuenciació Molecular a Barcelona” i un Acord pel qual s’autoritza la subscripció del Conveni de col·laboració entre el Ministeri de Ciència i Innovació, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Parc Científic de Barcelona de la UB, per a la posada de l’esmentat centre. Aquesta primera etapa es desenvoluparà amb 30 milions d’euros que finançaran a parts iguals el Ministeri i la Generalitat.

Diu la referència que el Parc Científic de Barcelona ofereix un entorn acadèmic – hospitalari – empresarial singular d’excel·lència i projecció internacional. L’àrea de Barcelona concentra una massa crítica de centres de recerca d’excel·lència, hospitals i empreses en l’àmbit de la recerca biomèdica, sanitària i biotecnològica relacionada amb la genòmica. A més, la seu de la coordinació del Recerca del Genoma del Càncer (ICGC) i alguns dels grups participants en aquest consorci es troben a Barcelona.

Aquest projecte té per objectiu la creació d’un centre cientificotecnològic per a la seqüenciació de genomes a gran escala en espais específicament equipats per a aquest fi i amb capacitat suficient per cobrir la creixent demanda de seqüenciació a Espanya en relació amb projectes de recerca genòmica de gran envergadura. La participació amb èxit d’Espanya en el Consorci Internacional per a la ICGC i en futurs projectes en el camp de la genòmica passa per disposar d’una capacitat significativa de seqüenciació massiva. Espanya no té instal·lacions modernes i potents i la creació d’un Centre de Seqüenciació, equipat amb tecnologia de seqüenciació d’última generació, eliminarà aquesta deficiència i assegurarà la competitivitat d’Espanya en l’àrea estratègica de la genòmica.

El Centre de Seqüenciació Molecular es concep com un centre de recerca i desenvolupament tecnològic singular, amb la missió d’impulsar la recerca genòmica com a àrea de recerca de màxim interès estratègic per al desenvolupament competitiu de múltiples sectors de gran rellevància econòmica, tals com la biomedicina, l’agricultura i biotecnologia d’aliments, les energies renovables i la bioenginyeria del medi ambient.

La primera fase del projecte del Centre de Seqüència Molecular cobrirà la posada en marxa del centre de seqüenciació i inclourà la creació de la infraestructura necessària, així com la seva dotació adequada amb equipament i recursos humans. A més, inclourà la realització d’un primer projecte pilot relacionat amb la seqüenciació de mostres tumorals, en el marc de la participació d’Espanya en el ICGC, que validarà el funcionament adequat del centre. Un cop acabada aquesta primera fase, el Centre es consolidarà com a infraestructura cientificotecnològica a través de la captació de fons competitius i altres fonts de finançament privat i pública que li permetran estendre les seves activitats a un ampli ventall de projectes de R+D+i de gran abast i interès estratègic.

4 respostes a “El Centre de Secuenciació Molecular al Parc Científic de Barcelona de la UB”

 1. a 29 nov. 2009 a les 5:45 Marta

  Des de quan el PCB es un entorn acadèmic-hospitalari???? On es l’hospital? Al Clínic? Sopn institucions molt diferents, i per aquesta regla de tres, tindrien que haver donat els diners a Bellvitge ( UB, entorn acadèmic-hospitalari). La obra faraònica socialista, que va començar en Rubiralta i segueix el nou director com una titella, necessita mes diners per totxanes, i es per aixo, que ara li donen mes diners.
  Ara be, la funcionalitat del PCB com a edifici es nulla.
  Sembla mentida que un organisme amb menys de 15 anys de vida, estigui fet d’ afegits, es gastin tants diners en rucades com “divulgar la ciència” ( en comptes de ser el que tenien que ser, una incubadora biotech amb un parc científic. I publiquin tants programes de paper de luxe, quan després tenen que demanar cada cop mes diners.

  Un altra projecte socialista. Que te interes estratègic, pero no te estratègia. Un parc que col·labora amb dictadures sud-americanes ( Cuba, Veneçuela, …) o amb pai9sos tan avançats en ciència com Aràbia Saudita, per pagar el peatge dels diners de’n Botin, en comptes de col·laborar amb científics USA.
  Molts “happenings” i poca teca. Molt amiguisme. Peró la incubadora tecnològica esta plena de despatxos de consultories i els nous edificis, en comptes de fer recerca, son un negoci de lloguer d’espai, però no per noves biotecnològic.

 2. a 29 nov. 2009 a les 6:20 enriccanela

  Marta,
  Jo també he pensat, on són els hospitals? Ja veus que simplement reprodueixo la notícia.
  Jo no crec que divulgar la ciència sigui una rucada encara que penso que no és la tasca del PCB.
  M’està bé que el nou Centre s’instal•li al PCB però el model de PCB no és el que jo hagués impulsat.

 3. a 30 nov. 2009 a les 9:21 alumne

  Jo coincideixo que divulgar la ciència no és una rucada, però penso que és una petita part de la feina que hauríem de fer. Si tots els que fem recerca invertíssim 3 ó 4 hores “de debó”, tres o quatre cops l’any, en fer-ne divulgació, potser la societat entendria una mica més o millor de què va això (amb la dedicació exclusiva d’alguns coordinadors, és clar). Dit això, comparteixo la crítica per tots els paperots de propaganda d’alta qualitat que es fan, no només al PCB, sinó a tota la universitat.

  I veig que la sensació que vaig tenir en llegir la nota de premsa és la mateixa vista des de més a prop: 15 milions d’euros més de totxana per aprofitar i treure de l’atur a unes quants treballadors de la construcció més. Entenc que no serà la típica totxana nivell “Marina d’Or”, que hi haurà un cert (fort?) component tecnològic. Però aquesta “totxana tecnològica”, la comprarem a casa o a fora?

  I els diners que, segons la nota de premsa, es destinaran a personal… M’agradarà veure en què queden.

 4. a 30 nov. 2009 a les 11:22 enriccanela

  Alumne,
  Tens raó, molta despesa per convéncer a l’administració. La publicitat que fem no està pensada per al mercat, està pensada per a nosaltres mateixos.
  Crec que tenir aquesta eina és important i lògicament vindrà de fora. aquí no es fa això.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació