Enric I. Canela

El Mundo arran del nomenament de Felipe Pétriz com a secretari d’Estat de Recerca del Ministeri de Ciència i Innovació com a conseqüència del cessament de Carlos Martínez Alonso parlava de Clans. Uns que venen de la universitat i altres cel CSIC. Una anàlisi que no comparteixo. El problema no està entre la universitat i el CSIC encara que de tot pot haver-hi. El problema és si l’enfocament de les polítiques afavoreix o no la recerca bàsica o la filosofia és pensar que la recerca empresarial sortirà del no res. Sembla que el president espanyol creu que de cop i volta, a cop de un miserable talonari, apareixerà la R+D+i a les empreses.

Mentrestant Cristina Garmendia parlava de la idoneïtat de Felipe Pétriz per al càrrec en aquest període en què s’ha posat en marxa l’avantprojecte de Llei de Ciència, i en el qual s’ha de “dialogar, negociar i garantir la plena operativitat del sistema de Ciència”. Genial, ara s’ha posat en marxa? Fa més d’un any que en parlem. Certament Pétriz és un home exquisit que farà aquesta feina de forma magnífica. Ràpidament el secretari d’Estat ha dit que es posa a treballar per la Llei de la Ciència i la Innovació, amb cos i ànima. Molt bé. Només cal lamentar que hagi considerat important la Llei de l’Economia Sostenible per a la Ciència i Innovació. Com que Pétriz és intel·ligent potser volia dir que és important per al president espanyol, però que per al país no.

La ministra també ha dit que s’ha triplicat el muntant destinat a R+D+i, la veritat és que el que s’ha fet és desestabilitzar la recerca.

I per la seva banda Carlos Martínez Alonso ha explicat que el seu compromís era fins passada la presidència europea. Sembla que es va assabentar que el cessaven la nit anterior. No crec que ministra i ex-secretari d’Estat sopin junts aquests dies.

La Llei d ela Ciència i Innovació sortirà, però serà difícil que la recerca es recuperi en aquesta legislatura. Cal un president de govern de cervell tranquil, que no vagi donant tombs en funció de les enquestes i que doni més importància a la recerca que a seure una estona amb Obama.