Enric I. Canela

Avui La Vanguardia publica una mala notícia diu que La Generalitat ha reduït el finançament de les universitats públiques per a l’exercici 2010. En el pressupost ordinari d’aquest any els centres d’educació superior pateixen retallades d’entre un 5% i un 8%, depenent de la universitat, pel que han hagut de contenir al màxim les despeses. A les universitats es parla de “pla d’austeritat”, que consisteix a no contractar més professors – o reduir al mínim les noves incorporacions -, mirar els concursos de concessió de serveis i obres amb lupa per triar el més barat dins d’uns marges de qualitat acceptables i altres estratègies per l’estil. El desembre un membre del rectorat de la UB va explicar que les jubilacions no es podrien cobrir amb noves incorporacions. Alguns projectes de recerca també han quedat paralitzats en determinades universitats a causa del descens d’ingressos públics.

Les universitats diuen que tampoc han rebut encara els diners corresponent al finançament per objectius de l’any 2008, encara que en el Comissionat d’Universitats i Recerca asseguren que aquests diners (30 milions d’euros), ja s’està pagant. Pel que fa al finançament per objectius per al 2010, “ni tan sols es parla d’això”, expliquen des d’alguns centres universitaris. El mal moment econòmic a la universitat coincideix amb el gran salt a l’espai europeu d’educació superior (conegut com a pla Bolonya) d’aquest curs. Del “Bolonya ha d’implantar a cost zero”, s’està passant, doncs, al “cost negatiu”. En una reunió mantinguda per rectors i gerents de les universitats catalanes abans de Nadal amb el Departament d’Economia es va advertir que es produirien “retards” en el finançament de les universitats, encara que el Govern es va comprometre a pagar.

D’altra banda, ahir van prendre possessió del seu càrrec els vicerectors que substitueixen els quatre membres del govern de la UB que van dimitir per discrepàncies amb el rector, Dídac Ramírez.

La veritat és que no ho entenc, la UB va aprovar un pressupost amb un increment, petit, de la transferència de la Generalitat. Aquest fet no em quadra amb la notícia. Si que lliga l’endarreriment del pagament dels diners que la Generalitat va comprometre, però això ja ho sabíem. Haurem de mirar bé les xifres i preguntar.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació