Enric i. Canela

El conseller Huguet plantejava l’altre dia que la UdL faci proves de català i castellà als alumnes que vulguin accedir a la facultat de Medicina. D’aquesta manera se solucionaria la petició històrica de facilitar l’accés als alumnes del territori que, tot i tenir una molt bona nota de tall, queden fora. La facultat de Medicina de Lleida compta amb un 30% d’alumnes del territori, mentre que el 70% provenen de diversos punts de l’Estat com ara l’Aragó, o d’altres països com ara Portugal.

Això hauria de fer-se a tots els centres de Catalunya. És impensable que algú vagi a estudiar a un lloc sense conèixer la llengua d’un país. Tret, és clar, d’allà on fan cursos en anglès per a estrangers.

A Catalunya les classes es donen en català i en espanyol (alguns cursos en anglès), segons decideix el professor de l’assignatura, i no té sentit que el català quedi en situació d’inferioritat per absurdes situacions com permetre el accés a qui no sap la llengua.

Per altra banda, cal fer que tot el professorat sigui competent en català als dos anys de la seva arribada, per llei, i si a les universitats no els agrada, que s’hi posin fulles. El finançament està en mans del Govern.

Pe altra banda, el districte únic és un sistema que no té cap sentit si la comunitat autònoma d’origen no paga el cost dels estudiants. Segurament, si això ha de seguir per aquesta via, caldria cobrar el cost total a tothom i donar ajuts que cobrissin la matrícula. Altra cosa seria si s’obrís una bossa de compensació entre comunitats autònomes.

4 respostes a “A Catalunya la universitat en català”

 1. a 24 gen. 2010 a les 3:55 mundo abierto

  Pueblerino, que eres un pueblerino.

 2. a 24 gen. 2010 a les 7:36 Noemí

  Que comencin a fer les proves als professors de medicina, les proves de catralà perquè són ells els que escriuen i parlen malament el català.
  En J.M. Canals escriu fatal Aproximació a la Neurociència, en el seu capítol dedicat a la memòria, fa fàstic.

 3. a 24 gen. 2010 a les 7:59 enriccanela

  Mundo abierto,
  I molt feliç de ser-ho. Ja sabia, en escriure això, que suscitaria algun comentari intel·legent, de persones cosmopolites.

 4. a 24 gen. 2010 a les 8:02 enriccanela

  Noemí,
  Cites a un bon investigador. Quin text és el que cites?
  Crec que si, que en general s’escriu malament, però has de tenir en compte que alguns professors, és el meu cas, no hem estudiat mai català i en altres casos l’exigència ha estat mínima.
  En general, digues-me per que em valoraran i això faré.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació