Enric I. Canela

El País parlava a Educación planea redistribuir a los profesores e impulsar la investigación del document “Document de Reflexió sobre la millora de les Polítiques de Finançament de les Universitats per promoure l’excel·lència acadèmica i incrementar l’impacte socioeconòmic del Sistema Universitari Espanyol” al que m’he referit a Universitat: suspens al Govern i a l’oposició.

Fa referència a la quantitat i mala distribució del professorat universitari. I diu: El text parteix de la base que a Espanya hi ha nou professors per cada 100 universitaris, mentre que la mitjana en els països europeus és de sis. Així, si la reducció del nombre d’estudiants per classe que propugna el nou model europeu (Pla Bolonya) vindrà de reduir també les classes presencials i de reordenar l’oferta, el document considera que no faran falta més professors per aquest canvi. De fet, el que les comunitats de considerar són mesures “transitòries”, com flexibilitzar les assignatures i les branques de coneixement que pot impartir un professor, plans de jubilació incentivada o major mobilitat dels docents dins la seva comunitat autònoma.

D’altra banda, aquest “excés” declarat de professors dedicats a tasques docents podria compensar-se amb una major dedicació a la recerca.

Interessant reflexió. Caldria que el document, i tots els que el valoren, posessin també les dades sobre el personal que no és classifica dins de l’apartat de professor que fa tasques docents (laboratoris, etc.). Una valoració de com i qui fa la docència. També que quan es fan aquestes comparacions s’especifiqués quin tipus de professorat. Una comparació senzilla, que jo ja ho he fet, no són massa dades, és el cost (de les darreres dades de l’OCDE).

cost-professorat

Evidentment, estic a favor d’afavorir la redistribució.

2 respostes a “Cost del professorat universitari”

 1. a 25 gen. 2010 a les 8:59 Jordi Domènech

  Benvolgut Enric,
  potser sóc pessimista de mena, però “lexibilitzar les assignatures i les branques de coneixement que pot impartir un professor” em fa por. Tindré professor de Goologia impartint Biotecnologia Animal?

  Incentivar-ne la jubilació, només serveix perquè n’hi hagi menys, no perquè varii la seva distribució. I m’agradaria veure desplaçar el profesorat de la Facultat a Lleida. Suposo que el Parc Científic també el desplaçaran.

  Per cert, com està feta l’estadística? només comptant quants alumnes hi ha i dividint-ho pel nombre de professors? perquè el professorat feu menys hores “lectives” que nosaltres, de manera que la ratio s’ha de ponderar!

 2. a 25 gen. 2010 a les 9:18 enriccanela

  Jordi,
  de cap manera. Avui justament hem tingut una reunió en la que es discutia com donar les assignatures pràctiques de Química primer dels graus de la Facultat de Biologia. De cap manera volem que les donin professors que no siguin químics o farmacèutics. Biòlegs o bioquímics actuals no. No tenen la formació bàsica adequada.
  Aquestes mesures no són adequades.
  La ràtio considera professorat a temps complet i estudiants a temps complet. No es tracta de veure hores de dedicació, per comparar internacionalment tant és.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació