Enric I. Canela

Ciència per a la recuperació i el creixement econòmic: aquí i ara

La ciutadania europea valora el paper que ha jugat la ciència en la seva història comú, i reconeix la seva importància per al futur d’Europa, cosa que l’Estratègia EU 2.020 destacarà convenientment.

Però la ciència europea també viu el present. Europa ha de recuperar-se de la pitjor crisi econòmica de les últimes dècades i la ciència serà part de la solució. Les institucions i les persones que treballen en l’Espai Europeu de Recerca són conscients de la conjuntura econòmica europea i volen jugar un paper actiu en la recuperació i en el creixement. Des de la recerca bàsica o fonamental, a la recerca aplicada i el desenvolupament tecnològic, tota la ciència té alguna cosa a aportar: Aquí i Ara

La recerca fonamental, tant en les humanitats i ciències socials com en les ciències naturals, ens ajuda a entendre millor l’univers i a nosaltres mateixos. La recerca del coneixement és un pilar fonamental de la cultura europea i forma part dels valors que compartim i, al mateix temps, és essencial per abordar els grans desafiaments a què s’enfronta la nostra civilització. La majoria d’aquests desafiaments – com l’energia i el canvi climàtic, la salut o l’envelliment -tenen una dimensió global i un notable impacte socioeconòmic.

A més, la recerca bàsica ha generat directament algunes de les innovacions més revolucionàries i demanda materials, equips i infraestructures tecnològicament avançades, que són subministrats per empreses europees.

Per la seva banda, els homes i dones dedicats a la recerca aplicada i al desenvolupament tecnològic, tant en el sector públic com en el privat, estan treballant per fer a les nostres empreses més competitives en el mitjà termini, mitjançant la posada a punt de nous productes i serveis d’ús industrial o domèstic. Disposen a més de solucions tecnològiques d’ús immediat que poden ajudar a les empreses més castigades per la crisi i especialment a les pimes dels sectors més tradicionals i de menor intensitat innovadora.

En definitiva, la ciència europea vol avançar de la mà de la societat que la finança, i que és la beneficiària última dels seus descobriments, i ho fa conscient dels temps difícils que travessa l’economia europea i compromesa amb l’impuls a un nou model econòmic més sostenible i més basat en el coneixement.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació