Els riscs de prendre CLA


Enric I. Canela

Llegia que s’ha demostrat que una de les estructures de l’àcid linoleic conjugat (CLA), un compost que s’utilitza en dietes d’aprimament, causa “veritables estralls en el fetge de ratolins. A mi no m’estranya gens. Jo ja he comentat a classe que no era aconsellable un producte ric en àcids trans malgrat les virtuts que s’atribueix a aquest àcid gras.

Ho han publicat Maria A. Navarro, Lina Badimon, Cristina Rodriguez, Carmen Arnal, Enda J. Noone, Helen M. Roche, Jesus Osada i Jose Martinez-Gonzalez a Frontiers in Bioscience. Només he pogut llegir el resum perquè no estem subscrits a aquesta revista.

El CLA es ven sol o en productes lactis, i també es coneix comercialment com Tonalín. En concret, dels diferents isòmers d’aquest àcid gras (les diferents maneres en què la cadena que el forma es plega), la perjudicial és l’anomenada trans (científicament, la trans10-cis12). Penso que si es treballa més s’acabarà demostrant que a llarg termini l’altra també és perjudicial.

Encara que l’estudi és preliminar i en animals, les dades “s’han de prendre com un important toc d’atenció sobre els possibles efectes del consum prolongat i incontrolat d’aquests compostos com a principal forma de perdre pes”, afirmen els autors de l’estudi.

L’àcid linoleic conjugat es troba en olis vegetals i, especialment, en la carn i la llet procedent d’animals remugants. En els últims anys se li han atribuït propietats per a la reducció dels nivells de colesterol i matèria greix en l’organisme, la qual cosa afavoriria la pèrdua de pes corporal. Per aquests ha potenciat com a component enriquidor de productes per aprimar, assenyalen els investigadors.

El treball conclou que “els esmentats suplements alimentaris enriquits amb CLA trans podrien exercir efectes adversos provocant la degeneració grassa del fetge (esteastosi)”. Per això “és urgent que s’indiqui el tipus d’isòmer present en les preparacions comercials”, diu de la Osada. Per als investigadors, aquest tipus de riscos indica que han de vigilar molt de prop la dietes d’aprimament.

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària va conèixer ahir el resultat de l’estudi, segons un portaveu, que va afirmar que fins que no ho analitzin no poden prendre decisions al respecte. En qualsevol cas, l’agència insisteix que abans de posar-se a dieta cal consultar amb un expert.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació