I la llei de la Ciència?


Enric I. Canela

Diario Médico diu que s’ha complert el primer any des que el Ministeri de Ciència i Innovació va donar a conèixer l’esborrany de la nova Llei de la Ciència – conegut com Esborrany zero – elaborat pel grup d’experts reclutats pel llavors secretari d’Estat de Recerca, Carlos Martínez Alonso. Des d’aleshores, el departament dirigit per Cristina Garmendia no ha tornat a fer públic un altre text de la norma, almenys de manera oficial, encara que aquesta situació té els dies comptats, ja que la moció registrada pel Partit Nacionalista Basc al Congrés dels Diputats el desembre passat per instar el Govern a presentar la nova llei a la Cambra baixa en un temps màxim de tres mesos ha estat recolzada per tots els grups parlamentaris.

Per la seva banda, La Razón explica (i 2)que el Congrés dels Diputats espera l’anunciat esborrany de la Llei de Ciència des de fa mesos, però el text no arriba. El problema no està en la redacció del document – les línies generals estan consensuades amb els agents socials -, sinó que són qüestions internes del Govern les que empantanegar el projecte, ja que la norma no aconsegueix el vistiplau d’altres ministeris implicats.

Problemes amb els ministeris d’Economia i Hisenda i Política Territorial per les despeses de personal i de reorganització que ocasionarà la llei, units a discussions amb Indústria i Sanitat per xoc de competències, s’han estancat una reforma per a la qual hi ha un gran consens entre tots els grups parlamentaris, perquè consideren la llei com l’instrument per transformar Espanya en una societat basada en el coneixement. Bàsicament el problema és monetari, «perquè tirar endavant una llei costa diners i ara no n’hi ha».

Per contra, la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha declarat que el seu departament està ultimant l’avantprojecte de la nova Llei de Ciència, la Tecnologia i la Innovació, que portarà “en poques setmanes” al Consell de Ministres i que respondrà a “reclamacions històriques “del sector, com la mobilitat de tots els agents, com ja va anunciar amb anterioritat.

Veurem quin dia acaba això.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació