Endreçaran el doctorat?


Enric I. Canela

La reunió de primavera del consell de l’European University Association (EUA) se celebrarà a la Universitat de Sevilla els propers 25 i 26 de març.

En total, els organitzadors preveuen que acudeixin a la reunió unes 150 persones entre rectors, vicerectors i secretaris generals dels centres de més de 40 països.

Durant aquesta reunió es pretén abordar el tema dels estudis de doctorat. En un primer moment, els pares del Pla Bolonya van ser partidaris de la convergència dels plans de doctorat amb els màsters oficials de les universitats. L’objectiu d’aquesta identificació era que els nous doctors no sortissin formats només per a la recerca i la docència universitària, sinó també per al mercat laboral. Tanmateix, aquesta tendència ha canviat en els últims temps i ja hi ha moltes veus que apunten a la necessitat que, independentment dels màsters, és necessari crear unes “escoles de doctorat” que posin l’accent en la recerca i la docència. El debat està servit i la capital andalusa serà l’escenari en què tindrà lloc.

Aquest és un problema greu. El doctorat ha quedat una mica pitjor que abans i molts màsters no són més que cursos de doctorat. Cal realment una reflexió a fons. No sé si de la EUA, però si de cada universitat nostra. Al final ho poden fer com vulguin. Hi ha un interès en captar clients i no es fan les coses bé. A vegades per simple ignorància nostra.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació