Enric I. Canela

Avui la ministra de Ciència I Innovació ha presentat al Consell de Ministres l’avantprojecte de la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació. No havia entès que la cosa aniria així. Jo vaig interpretar que el Consell de Ministres aprovaria el projecte de llei i entraria al Congrés. La premsa també. Per què nop s’ha aprovat? Estava previst? Veurem quin termini ens donen ara.

Per la seva banda, els sindicats mostren la seva preocupació i total oposició a la creació d’un nou contracte per a investigadors, qualificat de caràcter indefinit, però que pot ser resolt als tres o cinc anys, afegint noves causes d’acomiadament a les existents. CC OO i UGT recorden que la llei no ha d’afectar només als investigadors sinó al conjunt del sistema, assegurant una carrera professional a mig i llarg termini per a científics, personal tècnic, de suport i de gestió. A més, demanen que la llei compti amb el major consens en la seva elaboració i amb la participació efectiva i activa dels agents socials en el seu desenvolupament, amb la presència en els òrgans que es creïn de control i seguiment de la Llei.

Reprodueixo l’informe:

INFORME SOBRE L’AVANTPROJECTE DE LLEI DE LA CIÈNCIA, LA TECNOLOGIA I LA INNOVACIÓ
El Consell de Ministres ha rebut un informe de la ministra de Ciència i Innovació sobre l’Avantprojecte de la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació. La nova norma pretén consolidar a Espanya entre els països amb major producció científica del món (Espanya és la novena potència mundial en aquest àmbit) i millorar la capacitat de convertir aquesta ciència en innovació, el que és clau per a una economia sostenible basada en el coneixement .

La futura Llei, al costat de la Llei d’Economia Sostenible, serà part dels fonaments sobre els quals construir un nou sistema productiu i estable a llarg termini. Donarà resposta als canvis que s’han produït a Espanya des de 1986, any en què es va aprovar la Llei que fins ara regula el sistema d’R+D a Espanya. L’aparició de les comunitats autònomes, amb els seus propis sistemes de R + D + i, la multiplicació del nombre d’investigadors i dels recursos que es dediquen a la recerca (només en els últims cinc anys s’han triplicat aquests recursos) i la integració en l’espai europeu fan imprescindible una nova regulació.

Principals reptes
La norma respon així a tres grans reptes:

 1. El disseny d’una carrera científica, basada en mèrits, estable i previsible que permeti retenir i atreure talent científic.
 2. La necessitat d’un sistema d’R+D més eficient i eficaç
 3. El canvi de model productiu: el desenvolupament d’una veritable Societat del Coneixement i l’impuls d’una economia més sostenible.

Per respondre al primer repte s’oferirà un contracte temporal des de la fase formativa prèvia al doctorat (s’eliminen les beques del sistema públic d’R+D), amb tots els drets. A més, es crea un procediment d’accés a l’ocupació pública per oferir més estabilitat a la carrera dels investigadors.

Per respondre al segon repte es crea l’Agència Espanyola de Recerca, que realitzarà una gestió més àgil, flexible, estable i eficient, preservant els principis d’avaluació i transparència, i amb els deguts controls de gestió.

Per respondre al tercer repte, es reforçaran les connexions entre el sistema públic de ciència i tecnologia i el teixit empresarial. Es recull la singularitat de la Jove Empresa Innovadora i es crea l’Estratègia Estatal d’Innovació, entre altres mesures. A més, s’estimula l’activitat innovadora a través de l’impuls de la compra pública innovadora, la cooperació territorial i la internacionalització de l’activitat innovadora, i es fomenta la cooperació público-privada.

Coordinació amb comunitats autònomes
La Llei defineix, finalment, un model de governança que inclou instruments de coordinació amb les comunitats autònomes a través de l’Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia, i del Consell de Política Científica i Tecnològica.

Finalment, la norma inclou aspectes avantguardistes, com la perspectiva de gènere, la cooperació al desenvolupament, la divulgació a la societat del coneixement científic i la introducció de la dimensió ètica.

2 respostes a “L’informe de la Llei de la Ciència al Consell de Ministres”

 1. a 13 març 2010 a les 8:46 alumne

  Hola,

  Alguna cosa deu haver passat, tots esperàvem que s’aprovés l’avantprojecte ahir. De fet, el que crec que es pot considerar objectivament un dels mitjans més afins a l’actual govern ha publicat la notícia de la seva aprovació, en contradicció amb el web de la Moncloa:

  http://www.publico.es/301283

 2. a 13 març 2010 a les 10:38 enriccanela

  Alumne,
  Si. No sé que pot haver succeït. Ja ho sabrem.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació