Enric I. Canela

Podeu llegir a 3cat24.cat un fet poc habitual: quatre premis Nobel d’Economia invitats per la Graduate School of Economics de Barcelona han analitzat la situació econòmica de l’estat espanyol davant les càmeres de TV3.

La conclusió és que Rodríguez Zapatero hauria de ser proposat pel premi Nobel d’Economia. Com no marxi aviat ens costarà car.

Diu TV3: Es tracta d’Edward Prescott, el clàssic economista liberal; Robert Solow, que beu de les fonts keynesianes amb devoció; Robert Lucas, defensor del lliure mercat, i James Mirrlees, un escocès assessor del partit laborista i únic economista europeu dels quatre.

Quatre primeres espases de l’economia amb perspectives ideològiques ben diferents, però que totes coincideixen en el mateix punt: l’augment de l’IVA espanyol serà perjudicial. Prescott assegura que “l’increment de l’IVA a Espanya farà que l’economia es deprimeixi encara més“. Solow hi està d’acord i afirma que ara, justament, no és el moment de fer aquesta reforma. Lucas ho explica: “El que passarà amb l’increment de l’IVA és que la gent anticiparà les seves compres, és clar. Però també tinc la sensació que un cop entri en vigor la pujada, l’impacte serà més gran del que es pensa“.

Tots aposten per tocar el mercat de treball i les pensions. Del primer destaquen que no és prou flexible i posen d’exemple Dinamarca. I pel que fa a la reforma del sistema de pensions creuen que no afectaria negativament l’ocupació.

Però la relació entre visions econòmiques diferents no és tan idíl·lica com sembla. També hi ha discrepàncies entre aquest quatre magnífics del Nobel. Per exemple, en la reforma sanitària d’Obama -especialment entre els tres americans i Mirrlees-, o sobre la valoració del model econòmic xinès. Les diferències afloren també en parlar de les lliçons que cal treure de la crisi i les receptes de cadascú per sortir-ne: hi ha qui com Mirrlees mira a la Xina, mentre que Solow deixa anar una sentència ben contundent: “El meu consell seria: ocupa’t del curt termini, sense espatllar res a llarg termini“.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació