Enric I. Canela

Divendres escrivia El sincrotró Alba a punt. Avui s’ha inaugurat. La història comença fa gairebé 20 anys de la proposta d’un grup d’investigadors catalans entre els quals destaca el professor Ramon Pascual, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona. La iniciativa de la comunitat científica i el suport del conseller Andreu Mas-Colell van fer possible que el gener del 2002, en un viatge a centres de recerca de Califòrnia, el president Jordi Pujol anunciés gairebé per sorpresa la decisió de construir el primer sincrotró català. Al març del 2002 quan després d’una difícil negociació entre Pujol i Aznar, el govern central va donar llum verda al projecte conjunt per a la construcció d’Alba. El març del 2003 es va constituir el Consorci Espanyol de Llum de Sincrotró (CELLS) que gestiona el projecte, i al cap de dos anys es van iniciar les obres en uns terrenys pròxims a la Universitat Autònoma de Barcelona i el Parc Tecnològic del Vallès.

Tots els diaris recullen la notícia de la inauguració:

La llum d’Alba

El sincrotró català Alba, entre els tres millors del món

Catalunya estrena el sincrotró Alba, la joia científica del sud d Europa

Ara caldrà esperar un any per tal que comenci a funcionar. La realitat política farà que fou un projecte endegat políticament per Mas-Colell i Pujol, l’han inaugurat el govern socialista i el tripartit. Quan comenci a funcionar el tripartit no existirà. Esperem que amb una bona política industrial ajudi al desenvolupament del nostre país.

Una descripció del projecte la podeu trobar a el Sincrotró ALBA, la major infraestructura de ciència construïda mai a Espanya.

2 respostes a “El sincrotró ALBA inaugurat”

 1. a 23 març 2010 a les 12:13 marcus

  Es veritat que posat molts enllaços però crec que s’ha deixat el millor (és ironia)
  http://www.expansion.com/2010/03/21/catalunya/1269200957.html

  Sembla que els molesti que s’hagi inagurat o que s’invertixi en infraestructures per investigar i innovar. Sobreooferta? l’únic que és minimament qüestionable és el la zona franca. Se li adiuen activitats més indusrials/logistiques. No hi ha cap universitat o hospital a prop com si tenen els altres dos parcs. No serà que els molesta que no disposin d’aquest parc alba a Madrid?

 2. a 23 març 2010 a les 7:53 enriccanela

  Marcus,
  Potser m’he deixat algun, la premsa anava plena.
  Gràcies per aquesta cita. Li hauré de dedicar un espai especial. Si potser si que a alguns els molesta que no estigui al bell mig de La Moncloa.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació