Enric I. Canela

Avui i demà la Universitat de Sevilla acull unes jornades que reuneixen els representants dels Consells Socials de les 50 universitats públiques de l’Estat per debatre sobre la situació i el futur de l’educació superior a Espanya.

Avui Màrius Rubiralta, secretari general d’Universitats, a la inauguració de les jornades, ha assegurat que el sistema de finançament platejat per la comissió de finançament no va, en cap cas, en la línia de l’augment de preus, ja que l’únic objectiu del Govern és fer de la Universitat pública una universitat potent i excel·lent, però mantenint una política social, moderna i adequada a l’Espai Europeu d’Educació Superior.

Ha dit que en aquests moments s’estan posant les bases d’una Universitat que, segurament, està sent poc compresa, però crec sincerament que no s’adonen de la gran voluntat que hi ha de potenciar algunes àrees que ells mateixos han reivindicat des de sempre. Davant de tant desconcert, ha informat que en els pròxims dies el govern espanyol tindrà l’oportunitat de explicar millor aquest model de finançament als estudiants – en concret a partir del proper 26 d’abril en que se celebrarà la reunió de la comissió de finançament – i que aquests, a més, podran participar a partir ja de l’any que ve en l’origen i generació de tots els documents de polítiques universitàries gràcies a la futura creació de l’Estatut del Estudiant Universitari.

També ha dit que el que no pot ser és que, en comptes de l’àmbit del diàleg, s’utilitzin les protestes al carrer quan, a més, la porta està oberta a negociacions i a cercar les millors solucions.

En aquesta línia, Rubiralta ha lamentat que els alumnes no tinguin una visió general del model de finançament perquè, segons ell, aquest els permetrà gaudir d’un model de beques completament revolucionari (en això de revolucionari s’ha passat)i que estableix, entre altres ajudes, la concessió de les anomenades beques – salari, que permetran dedicar-se a l’estudi de forma intensiva i haver de treballar mentre s’’estudia per tenir un sou.

No obstant això, ha insistit en què no hi haurà cap procés d’apujada reglada de les matrícules fins que no s’hagi complert el procés de generació del model de beques i ajudes, tal com està marcat.

Per aquesta raó, Rubiralta ha aconsellat als estudiants que es concentraven a les portes del Rectorat de la Universitat de Sevilla que, en lloc de protestar per les matrícules, exigeixin al govern central que els compromisos adquirits es vagin complint any rere any. Volem, ha dit, que els estudiants siguin àrbitres del procés, per la qual cosa han d’aprofitar aquesta força reivindicativa a exigir revisions anuals del compliment dels acords.

Per la seva banda, el Ministeri incorporarà mecanismes de control com l’Observatori de Beques i Ajuts i rendiment acadèmic perquè, quan es posi en funcionament el proper curs, controli que tot el que s’està fent va en la línia del creixement proposat i que vigili que s’arribi dels 3.500 euros inicials de les beques salaris a l’horitzó de 7.000 euros previst.

De fet la Universitat de Jaén va acollir el dia 12 la cinquena reunió de la Comissió Mixta de Finançament. Màrius Rubiralta va defensar aleshores que el model de finançament s’ha d’adaptar a les funcions de les universitats, que són la docència, recerca, innovació i transferència.

Va insistir que s’han de posar les bases d’una planificació millor del sistema per adaptar l’oferta a la demanda i tenir una major competència de l’oferta en màsters i doctorats en l’espai europeu i internacional. Evidentment Rubiralta té tota la raó. No té molt a veure amb el model de finançament però és un punt clau per a la millora de les universitats.

Bé, esperem a veure que expliquen el dia 26. Jo a Rubiralta el conec i me’l crec, però és clar està pel mig Rodríguez Zapatero. I creure que tocarà alguna campana bé és somiar truites.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació