Enric I. Canela

Llegeixo a Consumer d’Eroski que un estudi de la Universitat d’Osaka manté que el consum de més aliments que contenen folats i vitamina B-6 redueix el risc de mortalitat per ictus i malaltia cardíaca a les dones i podria reduir el risc de fallada cardíac als homes.

A a cita original (Renzhe Cui MD; Hiroyasu Iso MD; Chigusa Date MD; Shogo Kikuchi MD; Akiko Tamakoshi MD; for the Japan Collaborative Cohort Study Group. Dietary Folate and Vitamin B6 and B12 Intake in Relation to Mortality From Cardiovascular Diseases. Japan Collaborative Cohort Study. Stroke. 2010. Published online before print April 15, 2010, doi: 10.1161/STROKEAHA.110.578906) els autors observen que la ingesta de folat i vitamina B6 a la dieta està inversament associada amb la mortalitat per insuficiència cardíaca als homes i amb la mortalitat per accident vascular cerebral, malaltia coronària i malaltia cardiovascular total a les dones. Aquestes associacions inverses no van canviar substancialment després de l’ajust per factors de risc cardiovascular. No es va trobar cap associació entre la ingesta de vitamina B12 i el risc de mortalitat.

És ben coneguda la relació que hi ha entre la ingesta d’aquestes vitamines i la disminució d’homocisteïna al plasma. Les concentracions elevades d’homocisteïna es correlacionen amb el risc de malalties cardiovasculars. El fet que no trobessin ca relació entre la ingesta de vitamina B12, imprescindible per reduir la concentració d’homocisteïna al plasma, es deu probablement a què la vitamina B12 l’acumulem, a diferència del folat i la vitamina B6, i és molt estrany que els subjectes observats tinguessin dèficit de vitamina B12. Per contra, el folat i la vitamina B6 s’han de prendre cada dia.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació