Enric I. Canela

Fa unes setmanes l’Institut Nacional d’Esadística (INE) va publicar el Resultats provisionals dels Indicadors del sector de alta tecnologia de l’any 2008.

Les dades resum són: La despesa en activitats de R+D de les empreses d’alta tecnologia es va incrementar un 5,4% el 2008 i els sectors d’alta tecnologia van emprar el 6,6%.

Sobre aquesta enquesta ja heu pogut llegir moltes coses a la premsa, però en voldria assenyalar alguna cosa.

Les comunitats autònomes que van tenir el major nombre d’ocupats van ser Catalunya (amb 356.500), Comunitat de Madrid (319.900) i País Basc (115.000).

Les comunitats que van presentar un major percentatge d’ocupació en aquests sectors respecte al total d’ocupats van País Basc (11,6%), Comunitat de Madrid (10,4%) i Catalunya (10,2%).

La mala notícia és que a Catalunya els ocupats en alta tecnologia varen ser 41.800, mentre que a la Comunitat de Madrid 44.200. Això és una mostra del menor pes de catalunya en l’alta tecnologia.

Si es vol superar bé la crisi econòmica i millorar de cara la futur això ha de canviar.

Una resposta a “La situació de l’alta tecnologia”

 1. a 02 maig 2010 a les 8:44 Jordi

  Benvolgut Enric,

  Sempre que veig comentaris comparant estadístiques i dades de Catalunya amb Madrid em ve al cap el que un amic i expert de l’OCDE sempre em diu i és que des del punt de vista d’anàlisi territorial Madrid (la CCAA de Madrid) és una metropolitan region mentre que hi ha altres territoris com Catalunya que s’acosten més a un territori-estat que conté difernts regions. Això implica que és adient, com constata la mateixa Direcció General de polítiques regionals de l’OCDE comparar Madrid (Madrid Metropolitan Region) amb Barcelona (Barcelona Metropolitan Region) per exemple i no Madrid Metropolitan region amb tota Catalunya. A més, en aquesta comparació, com també diu l’OCDE, cal afegir el ben conegut efecte capital, perfectament observable a Madrid, Ille de France, Great London, etc.

  Així doncs, quan tinguem estat propi, això quedarà resolt, doncs Catalunya tindrà diferents regions amb estadístiques pròpies de tot tipus (cosa que ja hem de fer més ara per cert). Aleshores, Catalunya tindrà estadístiques com a cojunt (NUTS-1) i ens compararem amb Espanya o Finlàndia i com a regions NUTS-2 en tindrem 6 o 7 una de les quals serà Barcelona (Barcelona Metropolian Region) i que es serà comparable de forma normal amb les altres metropolitan regions, fins i tot per l’efecte capital, que ara ja també té per cert, doncs és molt evident l’exercici centrípet constant existent vers les altres regions de Catalunya.

  Salut,
  Jordi Cartanyà

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació