Enric I. Canela

La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha dit avui que el Ministeri de Ciència i Innovació està dissenyant un nou enfocament per al finançament de la recerca a Espanya, basat en l’enfortiment dels centres de recerca més excel·lents, amb l’objectiu de millorar la competitivitat del sistema científic espanyol.

Es tracta d’un nou enfocament en el finançament de la recerca dins del nostre país, que el Ministeri preveu posar en marxa el 2011, en paral·lel amb el desenvolupament de la nova Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació i anticipant algun dels principis que guiaran a la futura Agència Estatal d’Investigació que la Llei crea.

La Direcció General d’Investigació i Gestió del Pla Nacional d’I + D + i es convertirà en l’Agència Estatal d’Investigació, un dels eixos de la nova Llei de la Ciència. La mesura no suposarà cap cost per a l’Administració General de l’Estat, tot i que implicarà una reducció de la mida del ministeri.

També ha assegurat que, en aquest moment de restriccions, en el que no es pot gastar més, però sí gastar millor, és hora de fer una aposta pels millors centres de recerca. Ha defensat també el paper de la ciència i la innovació com l’única alternativa sostenible per a l’economia espanyola i ha assenyalat que les dues tenen molt a aportar en el procés de transformació de l’economia que el país necessita per recuperar el camí del creixement

La ministra ha anunciat a més que en les pròximes setmanes el Ministeri de Ciència i Innovació signarà un conveni amb l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) que permetrà mobilitzar 1.000 milions d’euros per incentivar la banca comercial a finançar projectes innovadors.

El Ministeri està treballant també en l’Estratègia Estatal d’Innovació, l’objectiu és situar l’Estat com la novena potència mundial en termes d’innovació en l’any 2015. Ha dit que en els primers cinc mesos de l’any 2010, el CDTI ha aprovat un 17% més d’ajuts NEOTEC de suport a la creació d’empreses de base tecnològica que en el mateix període de 2009.

A més, avui s’han conegut també les primeres dades de la sisena convocatòria del programa CENIT, la tercera llançada fins ara amb més nombre de sol·licituds: un total de 39 propostes de grans projectes de cooperació público – privada en R+D en els quals participen gairebé 500 empreses.

Una resposta a “Canvias en Ciència i Innovació, però quan?”

 1. a 16 juny 2010 a les 10:48 J.C. Melgarejo

  Fa una mica de por que no es deixi de costat la recerca base…hi ha algunes branques de la recerca que no estan contemplades en el programa marc europeu (potser si en el futur, però no ara). Una retallada en algunes línies que a hores d’ara estan perdent competitivitat podria ser catastròfica.
  Ja fa anys que es destinen diners a grans centres de “recerca d’excel·lència”. Està be, però és una llàstima que sigui a costa d’altres centres. A la UB això ha significat l’anquilosament dels Serveis Científico-Tècnics (modèl·lics al seu moment) i un retrocés en la disponibilitat d’infraestructura de recerca bàsica per a molts grups de recerca. Amb aixo, desenes d’investigadors han perdut pistonada. Com exemples, hi ha un SIMS a Granada, equips de datació absoluta amb isòtops radiogènics a mitja Espanya, ablació làser per tot arreu menys aquí, etc etc. Mentre, aqui no hi hagi diners ni per a pagar els becaris dels SCT ni per a reposar equips amortitzats com ara la microsonda (l’antiga ja te 20 anys i aviat no tindrá recanvis)…

  Les preguntes que em faig de tant en tant arran d’això són: els investigadors que no estiguem en alguna de les línies que alguna llumbrera creu que són prioritàries…cal que canviem de línia de recerca? fem potser malament investigant en coses que son tabús per a certs polítics (en el meu cas, ni més ni menys que en mineria!!)?

  Cordialment

  Joan Carles

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació