Abandó univesitari


Enric I. Canela

Llegeixo que un 33,9% dels alumnes que es matriculen a la UdL abandonen els estudis. L’especialitat d’Informàtica de Sistemes és on es registra un major índex d’abandonaments, amb el 64,7% (gairebé dues de cada tres), mentre que Mestre en Educació Infantil i Infermeria són les que obtenen un major èxit de continuïtat, amb només un set i un 8,5% d’abandonaments, respectivament). Així mateix, vuit carreres de la UdL són les que tenen un major índex d’abandonaments de Catalunya, mentre que altres sis són les que tenen el percentatge d’èxit més alt.
Aquest abandó, no només de la UdL, és un malbaratament de recursos. Això no pot passar. Tots paguem la universitat. La culpa de tot plegat és molt clara: una educació secundària dolenta i un sistema de selecció pitjor. Els alumnes arriben no preparats a fer la carrera que volen i les PAU no ho detecten. Demanar que la universitat rebaixi el nivell no és la solució.

2 respostes a “Abandó univesitari”

 1. a 20 juny 2010 a les 4:29 Pere Losantos

  Hola Enric,

  algú s’ha molestat en contrastar si aquest 64.7% d’estudiants realment ho deixen o es passen a altres universitats cursant els mateixos estudis? Pot ser que hagin entrat a Lleida per -per exemple- la nota i que després saltin a BCN perquè els motiva més volar del niu, o bé a la UOC perquè ho volen compaginar amb feina?

  És una hipòtesi, però és que em resisteixo a donar crèdit a aquesta xifra i a aquest grau de desorientació…

 2. a 20 juny 2010 a les 4:55 enriccanela

  Hola Pere,
  Respecte aquesta xifra concreta no ho sé, més aviat no la recordo. Si tinc al cap xifres generals. L’abandó universitari no està lluny d’aquest valor.
  Per calcular-lo es mira la gent que desapareix del sistema, és a dir que no tornen en dos anys. Es fa creuant el DNI. Són dades que reporta la Generalitat. Hi ha una base de dades que es diu UNEIX on es posa tota la informació de les universitats catalanes. El que no està contrastat és si van a una privada. De totes maneres respecte a la despesa pública el que he dit seria igual de vàlid.
  L’abandó és altíssim.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació