Les pomes i la salut


Enric I. Canela

Ara alguns mitjans, entre ells El Mundo, citen el projecte Isufruit, que s’inscriu en un projecte europeu de gran abast “Food Quality and Safety” de l’any 2007 (podeu veure la fitxa d’Isufruit a la pàgina 210).

Diu el diari que dues pomes al dia poden rebaixar el nivell de colesterol un 10%. De fet els danesos que han publicat resultat fan referència a la cita “An apple a day keeps the doctor away”.

Fa temps que explico als estudiants a classe que el tipus de fibra que aporta la poma fa que les sals biliars quedin atrapades, així com el colesterol dels aliments, de forma que s’excreten amb la femta. D’aquesta forma el colesterol baixa i se n’ha de sintetitzar de nou. També s’evita el reciclat de les sals biliars cosa que redueix, entre altres coses, el risc d’alguns càncers.

7 respostes a “Les pomes i la salut”

 1. a 11 jul. 2010 a les 4:40 Luis

  Enric, perdòna’m aquesta reflexió després de veure les portades dels diaris d’avui al kiosc.
  Segurament la lectura de “El Mundo” amb el consum simultani d’una poma poden tenir un efecte sinèrgic. Caldria investigar si augmenta l’absorció de les sals biliars a la femta.
  Sembla que la lectura de “El Mundo” pot augmentar la producció de sals biliars. Però en tals cas es podria augmentar a la dosi a dues pomes.
  Així la dita podria ser “Two apples and El Mundo every day keepsthe doctor away”.
  Una problemàtica pendent seria investigar l’efecte amb la lectura d’aquests altres diaris: ABC, La Razón, Marca, As et alia.

 2. a 12 jul. 2010 a les 8:46 enriccanela

  Molt fi. Crec que abans de llegir aquests diaris cal prendre un antiemètic. Fàstci fan.

 3. a 15 jul. 2010 a les 8:30 Carles

  Benvolgut Enric,
  Deixa’m destacar que programa europeu ISAFRUIT, compte amb la participació, molt activa per cert, de l’IRTA. Precisament @agriculturacat ha informat d’aquest projecte, concretament en la utilització de codis de color per identificar a la botiga la gran quantitat de varietats de fruita que existeixen, i que moltes vegades, com ha comprovat @isafruit, varietats amb aspecte visual molt similar, tenen un gust molt diferent.

 4. a 15 jul. 2010 a les 10:07 enriccanela

  Hola Carles,
  Moltes gràcies per la informació. He buscat i he vist que també la UdL. Hi ha molta gent implicada. És un gran projecte.

 5. a 16 jul. 2010 a les 3:46 Carles

  Diria més, una de les ànimes i motor del projecte és català.

 6. a 17 jul. 2010 a les 9:05 enriccanela

  Carles,
  M’alegra saver-ho. Les informacions no arriben gaire. Ens cal una mica de màrqueting.

 7. […] la poma ja n’he parlat: Les pomes i la salut. El problema és que, com recomano sempre, cal prendre-la amb pell, però caldria evitar que els […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació