Enric I. Canela

Aquests dos dies he llegit moltes notícies sobre el Baròmetre Autonòmic del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) (gener – març 2010). Per exemple Racó Català escriu: Segons l’estudi, fins a un 52,9% dels catalans del Principat desitgen més autogovern o bé un Estat independent per a Catalunya, i fins a un 29,3% preferiria viure en un Estat espanyol on els territoris tinguessin més autonomia que l’actual. De fet, gairebé 1 de cada 4, posats a viure a l’Estat espanyol, preferiria fer-ho si aquest reconegués el dret dels diferents territoris a independitzar-se, si ho volen

Cal assenyalar algunes coses. Un és el període de l’enquesta, abans de tot el “festiva estatutari”. La segona i molt significativa és que, dels que recorden el vot emès a les eleccions al parlament de Catalunya del 2006, un 34,4% va votar al PSC, un 4,8% al PP, un 5,5% a ICV, un 19,3% a CiU, un 14,4% a ERC i un 1,1% a Ciutadans.

Aquestes dades cal comparar-les amb els resultats d’aquelles eleccions en les que el PSC va treure un 26,8%, el PP un 10,7%, ICV un 9,5%, CiU un 31,5%, ERC un 14,0% i Ciutadans un 3,0%.

La mostra clarament infravalora la suma de CiU i ERC. Potser si la mostra s’adaptés al vot les coses serien encara més clares. Ho he mirat perquè m’ha sobtat molt allò de “tant espanyol com català”.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació