Enric I. Canela

Sempre, al poc de començar el curs, els explico als meus estudiants de Bioquímica de la Nutrició que nosaltres mengem per a nosaltres i per als nostres bacteris. Faig referència a la flora intestinal.

Llegia avui a Madri+d “Las bacterias intestinales ‘sufren’ nuestra dieta”. L’article feia referència a una publicació de la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ (PNAS), concretament de l’article Impact of diet in shaping gut microbiota revealed by a comparative study in children from Europe and rural Africa de Carlotta De Filippo, Duccio Cavalieri, Monica Di Paola, Matteo Ramazzotti, Jean Baptiste Poullet, Sebastien Massart, Silvia Collini, Giuseppe Pieraccini, and Paolo Lionetti.

Les conclusions, en comparar dues poblacions (Burkina Faso i Unió Europea), és que els bacteris intestinals canvien en funció de la dieta. La novetat és que es comparen poblacions. De fet, que els bacteris intestinals depenen d ela dieta ja ho sabíem, però el que m’interessa remarcar és que la nostra salut depèn del tipus de flora intestinal. L’excés d’aliments processats (pa blanc, cereals no integrals, però sobretot sucre refinat i greixos saturats) tenen una incidència negativa sobre la salut, mentre que els aliments rics en fibra que afavoreixen la diversitat microbiana i incrementen els bacteris “bons” ens preserva de moltes malalties i fins i tot de l’obesitat.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació