Enric I. Canela

Des de la setmana passada es pot disposar de la Base de Dades Espanyola de Composició d’aliments (BDCA). M’havia semblat magnífica la iniciativa. Diu que els grups d’aliments inclosos a la base de dades són: lactis i derivats, ous i derivats; carnis i derivats; peixos, musclos, rèptils, crustacis i derivats; greixos i olis, cereals i derivats, llegums, llavors, fruits secs i derivats ; verdures, hortalisses i derivats; fruites i derivats, sucre, xocolata i derivats; begudes (no làcties), i productes d’ús nutricional específic.

La he estat consultant. Una pena. Per exemple en el grup de fruites i derivats hi apareixen:

Ciruela, con piel, cruda; Coco, desecado; Coco, fresco; Col de Bruselas, cruda; Confitura, frutas s/e, baja en calorías; Frambuesa, cruda; Grosella negra, cruda; Grosella, cruda; Guayaba, enlatada en almíbar; Guayaba, sin piel, cruda; Lima, cruda; Limón, zumo, fresco; Litchi, crudo; Macedonia de frutas, conserva en su jugo; Mango, crudo; Melocotón, desecado; Membrillo, crudo; Níspero, con piel, crudo; Papaya, cruda; Pera, enlatada en almíbar; Piña, enlatada en su jugo; Uva negra, cruda.

De seguida us adonareu la raresa de la llista. Una poma o una taronja són aliments exòtics que no consten.

Quina diferència amb la USDA National Nutrient Database for Standard Reference (Base de dades del departament d’Agricultura dels EUA). Si no fos perquè la gent no sap prou anglès per consultar-la…

També basada en aquesta base de dades podem trobar Source of Nutrients on podem seleccionar nutrients concrets, com una vitamina o un mineral, i veure el contingut. També buscar un aliment i veure el contingut de nutrients.

També la Self Nutrition Data. Molt ben elaborada i amb molta informació, com ara la càrrega glicèmica. Paga la pena jugar-hi.

Res, que si us interessa saber que tenen els aliments aneu a les bases en anglès i oblideu aquesta “novetat” espanyola. Tan fàcil que és traduir…

3 respostes a “Bases de dades sobre la composició dels aliments”

 1. a 02 set. 2010 a les 10:48 Josep Lluís

  La base de dades americana es increible… són tot dades experimentals?

  La BDCA suposo que l’aniran actualitzant, però la poma hi hauria de ser-hi a la versió 1.0!

  Molt útil aquesta informació, gràcies Enric.

 2. a 03 set. 2010 a les 8:01 enriccanela

  Hola Josep Lluís,
  Si. Aquesta base de dades del departament d’agricultura EUA es va actualitzant contínuament i són experimentals..
  L’espanyola no l’havien d’haver tret tan incompleta. Finalment no fan altre cosa que copiar.

 3. a 07 set. 2010 a les 3:02 Andreu Farran

  Com bé dius, realment la BDCA espanyola té unes mancances molt important i espero que es vagin cobrint poc a poc. Però permet-me fer un parell de consaideracions respecte al que comentaves i al comentari d’en Josep Lluís:

  1. Si entenem com a dades experimentals les dades analítiques, a la base de dades de l’USDA la major part de les dades segurament NO són analítiques. Si us interessa el tema puc allargar-me en l’explicació sobre perquè és així…

  2. Els que ens dediquem a la Nutrició a casa nostra necessitem una BDCA espanyola. La nordamericana no ens serveix. Això és perquè el mercat alimentari de cada país té les seves peculiaritats, i perquè la composició dels aliments pot ser molt variable.

  Si esteu interessats en el tema us recomano http://www.eurofir.org

  Andreu

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació