El camí de la ruïna


Enric I. Canela

Joan J. Guinovart, presdient de COSCE i catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la UB, ha publicat a ABC l’article “La I+D al borde del col·lapso, que reprodueixo. A més afegeixo algunes coses relatives a la dissortada situació que estem vivint els que tenim alguna cosa a veure amb la recerca. Dius així:

Les retallades que hem patit aquest any han posat el nostre sistema de R+D a la vora del col·lapse. En el cas de patir retallades addicionals per l’any vinent estaríem en un escenari de degradació irreversible de la recerca al nostre país.

La solució per escapar de la crisi econòmica dels primers 90 va ser apostar per la construcció i els serveis i deixar de banda la inversió en R+D. Aquest model s’ha col·lapsat i hi ha consens que cal canviar cap al que s’anomena economia basada en el coneixement. No hi ha altra alternativa. El camí no serà ni fàcil, ni ràpid, ni està garantit l’èxit, però és l’únic possible. Per això, ara, és fonamental no retrocedir i no perdre el guanyat. Seria una catàstrofe de la qual no aconseguiríem recuperar en molt de temps.

Espanya ha abordat dues reformes molt importants per al nostre futur: la del sistema financer i la del mercat de treball. Ara toca la potenciació del nostre sistema generador de coneixement: l’ensenyament superior i la R+D. Si realment volem aprofitar aquesta oportunitat per iniciar el camí que ens portarà a convertir-nos en una economia basada en el coneixement cal seguir apostant per la recerca i per l’educació, ja que l’alternativa implicaria relegar-nos, nosaltres mateixos, a un paper subaltern. O s’aposta decididament per l’R+D, o estem abocats a convertir-nos en un país de segona. És ara responsabilitat dels nostres polítics decidir si volen portar a Espanya pel camí del progrés o si la deixaran caure pel pendent de la decadència permetent que deixi de ser un país competitiu.

Bé, d’entrada discrepo en què Espanya sigui un país competitiu ara (veure l’anticompetitivitat es diu Espanya). La resta la comparteixo.

La ministra de Ciència i Innovació després d’inaugurar les jornades  “Potencial del I+D+i español en el área de las tecnologías energéticas: la oferta y la demanda”, organitzades pel Club Español de la Energía, va dir que el pressupost del seu ministeri patirà una tisorada molt important. Va afegir que serà una retallada a la que estan abocats tots els ministeris.

Avui al Congrés, però, la ministra ha assegurat avui que la inversió en R+D i serà una prioritat clara en els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2011.

Després desmentir els rumors sobre la possible desaparició del departament que dirigeix, Garmendia ha insistit que segueix treballant en tots els projectes que tenia en marxa dia a dia, com venim fent.

Respecte a les informacions aparegudes en premsa sobre fortes retallades pressupostàries per Ciència, Innovació i Tecnologia, la ministra ha reconegut que els comptes per a l’any que ve contemplen importants ajustaments en tots els ministeris. No obstant això, la inversió en R+D serà la prioritat clara dels Pressupostos per a 2011. L’esborrany que fem servir contempla petits ajustaments en un escenari proper a la congelació pressupostària.

Cal dir que per petit que sigui l’ajust la cosa no pinta bé. Actualment hi ha grups sense finançament, cosa que voldrà dir tancar-los.

Per acabar-ho d’adobar la presidenta de la Sociedad Española de Farmacología, Teresa Tejerina, ha afirmat que el descens de pressupost en recerca ha comportat que les companyies farmacèutiques generin cada vegada menys novetats en innovació en terapèutica, una situació que sens dubte pagarem d’aquí a uns anys. Un altre detall de la política de restriccions del govern espanyol.

Total que tan com van les coses millor que els investigadors joves emigrin o facin un màster de manobre. Probablement l’aposta de Rodríguez Zapatero és la construcció.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació