Enric I. Canela

Llegeixo que el Govern va aprovar ahir les aportacions al conveni signat entre la Generalitat i el Ministeri de Ciència i Tecnologia per a la construcció, equipaments i explotació del Laboratori de Llum Sincrotró, per tal de destinar 113,7 milions d’euros per al funcionament d’aquesta gran infraestructura científica ubicada a Cerdanyola del Vallès.

Aquests diners s’aportaran anualment des de l’any vinent i fins al 2022 i corresponen a la part que la Generalitat s’havia compromès a invertir en el funcionament del sincrotró Alba, un equipament finançat al 50% entre el govern català i l’espanyol.

Els prop de 114 milions d’euros que ara s’han aprovat s’afegeixen als 100 milions d’euros que la Generalitat ha aportat des del 2003 per a la construcció del sincrotró, la infraestructura científica més important construïda a l’Estat espanyol, que es va inaugurar oficialment el passat mes de març. Entre la construcció i el funcionament, es calcula que el sincrotró requerirà una aportació total de 450 milions d’euros fins l’any 2022, quantitat que aporten a mitges la Generalitat i el govern de l’Estat.

Quan funcioni a ple rendiment, l’any que ve, el sincrotró Alba podrà rebre més de mil investigadors anualment i permetrà la recerca avançada en un ampli ventall de disciplines científiques com la física, la química, la ciència de materials, les ciències de la vida o la medicina.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació