Enric I. Canela

No sé que hi ha de cert, però La Vanguardia publicava fa una setmana que la Generalitat ha plantejat als rectors congelar el pressupost per a universitats durant quatre anys, encara que ho incrementarien un 4,6% anual per pagar-los els 63 milions d’euros que els deu el finançament per objectius del 2009 i el 2010, segons expliquen des de diverses universitats.

El Govern ha retallat 63 milions previstos dins del pla de millora 2007-2010 i ara planeja pagar-los mitjançant lleus increments del pressupost per a educació superior en quatre anys. La Conselleria d’Innovació, Universitats i Empresa sosté que encara s’està en fase de negociació i que hi ha molts escenaris sobre la taula.

Les universitats havien comptat amb els 63 milions que finalment no els han arribat per iniciar projectes, obres i contractar personal. Des de la UAB i la UdG expliquen que aquest increment del 4,6% anual que es planteja durant el període 2011-2014 amb prou feines cobreix el creixement vegetatiu de les universitats.

En la mateixa línia es va expressar el rector de la UdL, Joan Viñas: Si finalment és així, només dóna per pagar les nòmines, les perspectives no són bones. El rector de la UPC, Antoni Giró, va dir que la retallada del finançament per objectius li ha suposat ingressar dotze milions d’euros menys dels previstos; a la UB divuit milions; a la UAB tretze; a la UPF, set, a la UdG cinc i a la UdL uns dos. Això ha fet que hagin de preparar mesures d’austeritat, encara que les universitats diuen que la seva estructura els deixa poc marge de maniobra per estalviar.

Viñas explica que la UdL se centrarà en les accions estratègiques i en la UdG mantenen que seran molt més estrictes a l’hora de seleccionar els projectes. Totes accepten la necessitat d’estalviar i ser eficients però critiquen que a la universitat catalana se li exigeixi excel·lència, una bona adaptació a l’espai europeu i aparèixer en els rànquings internacionals quan el pressupost es congela i no hi ha estabilitat, afirmen des de la UAB. Tindrem menys recursos per obtenir millors resultats, afirma el gerent de la UdG, Josep Maria Gómez Pallarès.

Algunes temen generar més dèficit acumulat. En aquest sentit, el conseller Josep Huguet s’ha compromès amb els rectors a enviar-los una carta en la qual aclareixi que parteix del dèficit pot haver-se del retard en el pagament dels 63 milions de finançament per objectius del període 2007-2010.

La situació de crisi ha obligat al Govern a retallar els pressupostos de totes les conselleries. Les universitats sostenen que per sortir de la crisi cal potenciar el coneixement.

Una resposta a “Congelaran el presupost de les universitats catalanes?”

  1. a 02 oct. 2010 a les 7:04 Joan Gil Oliveras

    Ja estava congelat; oi?

    La Generalitat feia temps que els devia diners pel que ens explicaven els Rectors, oi?

    No ho sé. És que ara no em quadra el que diu LV.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació