Enric I. Canela

El Consell de Ministres del dia 1 d’octubre va rebre un informe de la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, sobre l’avanç de l’Estratègia Estatal d’Innovació, l’objectiu fonamental del qual és situar l’Estat espanyol, en termes d’innovació i competitivitat, en la posició que per PIB i producció científica correspon a l’Estat. El transcric traduït.

INFORME SOBRE L’AVANÇ DE L’ESTRATÈGIA ESTATAL D’INNOVACIÓ

Els objectius de l’Estratègia en l’horitzó 2015 suposen arribar a una inversió anual en R+D privada superior a la del 2009 en sis mil milions d’euros; duplicar en aquest període el nombre d’empreses que fan innovació, incorporant quaranta mil empreses més, i augmentar el nombre de llocs de treball de mitja i alta tecnologia al mig milió.

L’Estratègia, que s’estructura en cinc eixos, involucra tots els ministeris i dissenya la cooperació amb altres administracions i agents socials i econòmics.

En aquest sentit, el Ministeri de Ciència i Innovació ha posat en marxa un pla d’actuacions immediates per al 2010 que mobilitza més de 6.700 milions d’euros de pressupost de tots els ministeris.

Principals avenços per eixos d’actuació

Aquesta Estratègia té mesures que ja s’estan implantant i amb moltes altres que es desplegaran abans que acabi l’any.

En aquest sentit, la titular de Ciència i Innovació ha informat del progrés en els cinc eixos d’acció de l’Estratègia que han estat definits d’acord a les demandes i necessitats específiques de les empreses espanyoles.

Entorn financer procliu a la innovació: En aquesta línia s’han millorat els programes d’ajuda a la innovació empresarial, simplificant les convocatòries per facilitar a les empreses que puguin comptar amb finançament immediat per a les seves inversions, per emprendre nous projectes i per contractar personal qualificat. En aquest sentit, destaca el crèdit concedit a les empreses per a projectes de R+D realitzats amb centres de recerca, que s’ha duplicat, passant de 130 milions d’euros el 2009 a 278 milions d’euros en aquest any, a través del nou programa INNPACTO.

De la mateixa manera, el Ministeri ha dissenyat un gran projecte de capital risc, en col·laboració amb l’Institut de Crèdit Oficial que està previst que es llanci en les pròximes setmanes. Així, el Ministeri cobreix una necessitat que el sector productiu espanyol venia reclamant, com és la necessitat de comptar amb un instrument de finançament de capital risc adequat a les peculiaritats de les PIME i a les noves empreses de base tecnològica. Aquest instrument servirà, a més, per impulsar la presència internacional.

Innovació des de la demanda pública: En aquest eix s’han posat en marxa les primeres accions-pilot de compra pública innovadora en infraestructures ferroviàries, indústria farmacèutica, i indústria de seguretat i defensa. Es tracta de millorar la manera en què les administracions públiques realitzen les seves compres, de manera que puguem fomentar el desenvolupament tecnològic de les empreses espanyoles.

Internacionalització de l’activitat innovadora: El Ministeri ha fixat una agenda internacional i una xarxa exterior de suport a les empreses espanyoles que innoven amb la mirada posada en el mercat internacional.

Cooperació Territorial: El Ministeri de Ciència i Innovació ha signat ja vuit convenis amb les comunitats autònomes d’Andalusia, Aragó, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, País Basc i Extremadura, aquest últim, autoritzat avui pel Consell de Ministres. D’aquesta manera, el Ministeri ha destinat més 747 milions d’euros per al foment de la innovació.

Incorporació de talent al teixit productiu: Es tracta d’un dels eixos fonamentals. En aquest sentit, el pioner programa INNCORPORA, destinat a la incorporació de talent a l’economia espanyola, ha resolt recentment el finançament de 235 contractes i l’objectiu immediat passa per multiplicar per deu aquestes xifres.

Veurem si funciona.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació