Enric I. Canela

L’altre dia escrivia Enquesta sobre Recursos Humans en Ciència i Tecnologia on parlava de l’Enquesta sobre Recursos Humans en Ciència i Tecnologia de l’any 2009 elaborada per l’INE.

En base a aquesta enquesta, la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, va dir que la major part dels científics que han tingut una estada a l’estranger ho han fet per motius acadèmics i curiosament les causes econòmiques són el factor més rellevant per al seu retorn.

Jo no ho veig clar, però resulta que això ha fet enfadar als joves investigadors que més aviat diuen que marxen perquè no poden realitzar la seva feina per motius econòmics i tornen perquè desitgen retornar a la seva terra.

Jo més aviat penso que marxen perquè és necessari per fer una bona carrera i que tenen dificultats a tornar per motius econòmics. La carrera científica a l’Estat espanyol és dolenta i amb poques oportunitats.

2 respostes a “Per què tornen (o no) els investigadors?”

 1. a 13 oct. 2010 a les 1:16 José María

  Hola,

  Jo diferenciaria un parell de qüestions.

  La primera és com l’INE ha pogut manar fer l’enquesta (a una empresa privada), i com ha anat. Si hom llegeix la documentació completa (http://www.ine.es/jaxi/menu.do?type=pcaxis&path=/t14/p225&file=inebase&L=0, inclou metodologia i qüestionaris) s’adona que hi ha hagut dificultats per a fixar la mostra, que més del 30% de les persones que inicialment es volien enquestar no han arribat a contestar, o (com també diu la nota de premsa) que només es consideren persones que es van doctorar a Espanya i a partir de 1990 (i, a més de l’edat mitja per doctorar-se hi ha altres numerets sospitosos). Segur que no ha estat fàcil.

  La segona part és com la ministra, els joves investigadors i qui sigui interpretem els resultats de l’enquesta (com diu la frase, “There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.”). Jo em quedaré amb altres numerets, si m’ho permeteu: 1) Més del 81% treballa en administracions públiques + ensenyament superior. 2) El temps mig per trobar feina relacionada amb el doctorat són 6 mesos després de doctorar-se. 3) Més del 46% dels doctors consultats estan fent una feina per a la que no necessiten (com a mínim “administrativament”) un doctorat. 4) El 58.6% dels doctors marxaven d’Espanya per motius acadèmics (“mayor posibilidad de realizar publicaciones, desarrollo o continuidad de la tesis doctoral, trabajar en un área específica no existente en el país de origen, creación de un equipo propio o una nueva área de investigación”), però només el 17.6% tornen per aquests mateixos motius acadèmics.

 2. a 13 oct. 2010 a les 10:17 enriccanela

  José Maria,
  La meva opinió, sense enquesta, és que tens raó. Les declaracions d ela ministra és agafar el rave per les fulles. Suposo que desconeix la poca significació de la mostra o, millor, que està esbiaxada.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació