Enric I. Canela

Avui El País publica un bon i molt treballat article de Juan Antonio Aunión: Universidad española: mucha investigación con poco impacto.

Abans d’escriure aquest comentari m’he mirat una mica a fons les informacions ja que alguna no la recordava. Només he pogut accedir al SCImago Institutions Rankings (SIR): 2009 World Report i del Country Rnakings que arriba al 2008. Ja que el del 2010, d‘on estan extretes les dades no ha estat publicat. Imagino que l’autor de l’article ha tingut la primícia informativa. En el document del 2009 es poden veure els índex de cites normalitzat de totes les universitats i centres de recerca. Una conclusió és que les universitats catalanes estan a la banda alta de les de l’Estat espanyol. Una altra és que alguns dels centres de recerca catalans estan ens els d’alt índex d’impacte. Una altra és que els hospitals catalans tenen, en general, uns resultats alts.

L’únic defecte que trobo a l’article del diari El País és que no valora que els campus, a què es refereix, normalment inclouen els centres de recerca i hospitals. Per exemple, la relació entre l’Hospital Clínic, l’Idibaps i la UB és indiscutible.

Seria interessant veure la densitat d’impacte en un mapa detallat. Veuríem com s’acumulen al costat de les universitats.

També m’agradaria veure com quedaria Catalunya en el Country Ranking.

Per altra banda, aquesta anàlisi m’agrada sempre més per àrees.

Com sempre, la meva opinió és que si les normes rígides canviessin els resultats serien molt millors.