Enric I. Canela

En acte organitzat per la fundació empresarial FemCat moderat per l’ex conseller i president del Consell Europeu de Recerca, Andreu Mas Colell, i en què han participat el director – gerent del nord-americà Massachusets Institute of Technology (MIT), Rafael Reif, el president de la farmacèutica Esteve, Antoni Esteve, i el codirector del projecte de recerca sobre la sida HIVACAT de l’Hospital Clínic, Josep Maria Gatell, s’ha arribat a la conclusió que els centres de recerca catalans tenen capacitat per a esdevenir centres de referència mundial en el camp de la innovació científica en un futur pròxim, segons diversos experts, però ha d’augmentar la col·laboració amb el sector privat i millorar les condicions de treball dels investigadors.

Tots els conferenciants han coincidit que, tot i que Catalunya gaudeix d’alguns centres de gran prestigi, en general està encara lluny de ser un territori de referència en el camp de la investigació científica.

Alguns punts febles:

És imprescindible una major participació del sector privat, tant pimes com grans multinacionals, ja que serveixen per aportar capital a les investigacions.

Els pocs recursos dels centres i, sobretot, la mala qualitat de les beques i els ajuts a investigadors frenen a molts joves amb talent a l’hora de començar una carrera en el món acadèmic o de la recerca.

Calen canvis en el sistema universitari per augmentar l’autonomia dels centres amb la finalitat que s’assembli més al dels EUA. Per exemple les universitats nord-americanes trien elles mateixes als seus alumnes, mentre que a Espanya hi ha un sistema nacional basat en la selectivitat, que filtra als alumnes.

No obstant això, Rafael Reif ha remarcat que el millor actiu que té Catalunya és el seu capital humà. Per exemple el MIT els sous dels joves investigadors són relativament baixos però es compensen amb unes excel·lents condicions de treball i unes bones perspectives laborals per al futur.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació