Enric I. Canela

Ahir parlava de la inauguració del curs universitari a l’Estat espanyol (veure Consells reials). Avui llegia Tots els discursos públics i els cercles privats han inclòs alguna al·lusió al preocupant retallada que la crisi ha portat a l’educació superior o a la recerca científica. Les últimes dades de previsió pressupostària confirmen ja aquestes retallades. El Govern ha proposat un 7% de reducció en R+D+i civil i un 17% en la militar, a més de baixar un 7,5% els crèdits i un 5,9% les subvencions, segons la Federació de Centres Tecnològics de Espanya.

Emilio Botín, ha advertit avui del perill d’apartar l’aposta econòmica per la innovació, encara que també ha alertat de la manca de racionalització d’alguns títols i la difícil sortida laboral de molts universitaris. Diu que seria un error no fer un esforç per incrementar les inversions en l’educació universitària, la recerca i la innovació. També creu que un país no es pot permetre que algunes llicenciatures no trobin sortida laboral mentre s’està produint la importació de professionals d’algunes branques de coneixement.

També el director del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), Mariano Barbacid, ha criticat la retallada de la inversió en recerca dels pressupostos generals de l’Estat per a 2011, reconeixent que no és una bona notícia perquè la ciència espanyola encara té molt camí per recórrer i, tot el que sigui no créixer, és aturar-se.

Comissions Obreres també fa una dura crítica i diu que tornem a assistir a una retallada substancial dels pressupostos de R+D+i com a forma d’afrontar la crisi, resumeix l’anàlisi, tot i la voluntat proclamada de canviar el model productiu espanyol. Amb aquestes xifres es demostra que el suport a la ciència i la tecnologia com a estratègia, creix només en cicles expansius, en contra de les tendències dels països desenvolupats, que enforteixen aquestes polítiques en temps de crisi com a eines per superar-les. EUA va augmentar la seva inversió en R+D un 8,6 % en plena crisi financera i augmentarà en un 8% el pressupost de la seva Fundació Nacional per a la Ciència el 2011, destaca CCOO. També França i Alemanya reforcen financerament els seus grans centres científics.

De tot plegat l’únic positiu és que Botín defensa la universitat i l’R+D+i i com que mana més que el rei…

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació