Catalunya i els rànquings


Enric I. Canela

Miquel Duran escrivia fa uns dies Apassionades opinions mediàtiques sobre rànkings universitaris on reflexionava sobre la moda dels rànquings. Cal dir que és una reflexió que comparteixo.

Fa una queixa sobre comparar els rànquings universitaris amb els de les escoles de negocis. Jo hi estic d’acord. Ens hem de felicitar de la qualitat d’una escola de negocis, però IESE està a anys llum d’una universitat generalista. Si ens fixem en el cas de la UB, per exemple, i ens centréssim en ciències de la vida, biomedicina i clínica estaria en llocs d’honor (veure La UB 9a universitat europea en Ciències de la Vida i La UB 9a universitat europea en salut, clínica i pre-clínica).

Avui Miquel Duran escrivia Les Universitats catalanes segueixen ben posicionades al rànking interancional de Scimago (dins de les públiques espanyoles). Jo en parlava a La UB i SCIMAGO 2010, però no havia pogut llegir el document que ara he vist gràcies a Miquel Duran. Efectivament, la universitat catalana treu bona nota. Miquel Duran repassa el conjunt de les universitats i la seva “nota”. Magnífic resultat vist el conjunt i coneixent el context en el que ens movem. I si mirem la nota d’altres centres com el Clínc, “excel·lent.

Tenint en compte les limitacions, normatives i econòmiques que patim, felicitem-nos però no ens relaxem.

4 respostes a “Catalunya i els rànquings”

 1. a 17 oct. 2010 a les 12:34 Miquel Duran

  Enric, naturalment si tenim en compte els centres de recerca de tipus biomèdic, el conjunt investigador millora. Estic d’acord amb tu: no tan sols no ens podem adormir, sinó que cal fer-ho molt millor. Em pregunto, però, com fer-ho millor en l’actual conjuntura.

 2. a 17 oct. 2010 a les 12:52 enriccanela

  Miquel,
  Jo crec que el tema ICREA júnior és un dels punts a millorar. No s’estan aprofitant programes que podrien ajudar molt.

 3. a 17 oct. 2010 a les 2:23 Miquel Duran

  D’acord! Em referia a la conjuntura econòmica… I pel que fa a la política, m’agradarà veure què proposa cada candidatura, més enllà de les línies genèriques.

 4. a 17 oct. 2010 a les 6:57 enriccanela

  Miquel,
  Jo sóc ben escèptic, veient qui s’encarrega dels programes, n’spero poc. Segurament CDC és qui millor ho abordarà si fan un programa clàssic. Quan fan invents l’espifien.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació