Enric I. Canela

A l’auditori de l’edifici Imagina va tenir lloc l’acte organitzat per Barcelona Digital Centre Tecnològic i la Fundació CTecno, en el que representants de les cinc formacions polítiques majoritàries al Parlament de Catalunya van exposar les seves propostes sobre tecnologia.

Recullo el que diu la notícia sobre Política R+D.

En R+D es van reconèixer els intents dels set anys de Tripartit per augmentar la representació del PIB, però també es va denunciar que han estat insuficients i no s’ha aconseguit el 2% promès. Ni al 2008 ni al 2010. Per Pujol “falta implicació de l’administració”, Montserrat Capdevila (PSC), Jordi Bosch (ERC) i Oriol Ferran (ICV) van reclamar que cal continuar “el full de ruta fixat pel Pacte Nacional per la Recerca i la Innovació”, mentre que Santi Rodríguez (PP) va reprovar que “no hi ha hagut una política en R+D clara” i que “s’ha creat una gran inseguretat al sector i s’ha perdut el pas”.

CiU va demanar “l’aplicació de la taxa de retorn a totes les infraestructures, especialment a la recerca”, va reconèixer que “ens fa vergonya la fiscalitat aplicada al sector”, que la recerca s’ha de recolzar en l’empresa, els centres de recerca i l’administració i que cal “enfortir la captació de talent”. El PSC també va insistir en la col·laboració públic-privada i es va comprometre a “crear una oficina de gestió de patents universitàries i crear la marca Catalunya”, mesures econòmiques per la incorporació de científics que promouen la R+D, minimitzar la precarietat laboral dels científics i promoure l’intercanvi del professorat. Des d’ERC van defensar que “al 2013 cal arribar al 2,4% del PIB en R+D”, impulsar els clúster i les TIC, que “alhora promouen la recerca”. Al seu torn, el PP va posar l’èmfasi en l’administració: “Les infraestructures d’R+D són importants, però calen governs que les projectin. Ara no hi ha grans projectes”. IC-EUA va demanar que “s’ha de mantenir el sector públic a mans de la universitat”, garantir estabilitat pel talent i combatre la deslocalització en recerca.

Molt bonic tot, ara caldria que les publiquessin ben visibles per a tothom i signessin un compromís. Els brindis al sol queden bé però després no aporten res. Els compromisos del PSC després d’estar 7 anys al Govern i de ser còmplice directe i necessari a Madrid fan riure. I consti que no dubto del convenciment i compromís personal de Montserrat Capdevila que conec i valoro molt.