Enric I. Canela

He escrit sovint sobre rànquings (ho podeu veure seleccionant la corresponent categoria) i ara no em reiteraré repetint el que ja he dit, però voldria destacar l’article de La Vanguardia Los campus catalanes ganan la ‘liga’ española. Malauradament l’anàlisi que fan no el comparteixo. Subtitulen: “La bona situació de Catalunya en la classificació del país contrasta amb discretes posicions en el rànquing europeu”.

Això no és cert. Als rànquings hi dues categories. Els països que tenen com a llengua materna l’anglès, especialment EUA i UK i els altres. Nosaltres tenim un problema que no resoldrem ara, i que no cal resoldre, no hem nascut parlant anglès i això ens penalitza.

Si mirem el rànquing de les universitats europees de parla no anglesa, veiem la segünet classificació:

La UB és la 49 i la UPF la 58 d’Europa. Davant la UB 22 universitats de parla anglesa.

Una frase que podem llegir a l’article de La Vanguardia és “El cas de la UB és especialment meritori, perquè les universitats molt grans i generalistes ho tenen més difícil a l’hora de destacar i aconseguir un alt índex de publicacions de qualitat”, explica Félix de Moya, un dels responsables del rànquing de Scimago.

Especialment significatiu si tenim en compte que la UB és la 9a d’Europa en Ciències de la vida i en Salut, Clínica i pre-clínica. I si traiem les de parla anglesa és la 2a i 3a, respectivament (veure La UB 9a universitat europea en Ciències de la Vida i La UB 9a universitat europea en salut, clínica i pre-clínica).

Si tenim en compte la posició de l’economia espanyola, els diners que s’aporten, la normativa, crec que ens hem de felicitar.

2 respostes a “Rànquings: els resultats no són tan dolents per Catalunya”

 1. a 19 oct. 2010 a les 11:57 Efrem

  Felicitats!

  (I ara a treballar i a fer-ho millor que ahir, si pot ser).

 2. a 20 oct. 2010 a les 6:57 enriccanela

  Efrem,
  Gràcies.
  Si, a treballar, però si no ens donen els mitjans recularem. Hi ha gent jove molt bona que cal promoure.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació