Enric I. Canela

Avui a les 12 del migdia, a la Casa Convalescència de Barcelona, aprofitant l’acte del fòrum de la recerca biomèdica.  hi ha convocada una concentració davant el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet per protestar, per l’augment dels preus de la matrícula de doctorat un 280% respecte al curs anterior.

El problema sorgeix de la interpretació del Decret 98/2010, de 20 de juliol, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2010-2011.

En el seu annex 1, Preus per serveis acadèmics de caràcter docent, punt 4.6 diu:

“Els i les estudiants que, si escau, siguin admesos a un programa de doctorat, de conformitat amb el que estableix el Reial decret 56/2005, de 21 de gener, pel qual es regulen els estudis universitaris oficials de postgrau i de conformitat amb el que estableix el Reial decret 1393/2007, de 29 d’octubre, pel qual s’estableix l’ordenació dels estudis universitaris oficials i conforme el que s’estableixi en qualsevol altra normativa reguladora del estudis universitaris de doctorat que es dicti durant el curs 2010-2011, abonaran per la tutoria, defensa i avaluació de la tesis doctoral, un preu de 400 euros.”

Jo no sóc un entès en Dret, però vaig estudiar gramàtica de petit. Aquest text diu que “els estudiants que siguin admesos a un programa de doctorat” i acaba “abonaran per la tutoria, defensa i avaluació de la tesis doctoral, un preu de 400 euros.”

En el darrer punt introdueix la conjunció copulativa “i”, deixant clar que es paguen 400 euros pels tres conceptes i entenent que l’admissió es fa només una vegada, la conseqüència és que els 400 euros no s’haurien de pagar cada any sinó una sola vegada per tota la tesi.

Les coses eren diferents el curs anterior, ja que el Decret 110/2009, de 14 de juliol, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2009-2010, diu en seu Annex 1, Preus per serveis acadèmics de caràcter docent, apartats 3.3 i 3.4:

“3.3 Preus de tutoria de tesi pels i per a les estudiants de doctorat que han superat el total de crèdits del programa de doctorat i encara no han defensat la seva tesi doctoral: 105,05 euros.

3.4 Preus de l’examen de suficiència investigadora i de l’examen de tesi doctoral: 134,85 euros.”

En aquest cas, s’entén que a l’apartat 3.3 s’està referint a un càrrec únic per curs i a l’apartat 3.4 a un càrrec únic per la defensa.

La diferència és clara i, per a mi, el seu redactat no admet dubtes. Ignoro quina era la intenció del legislador, però si no era la que jo indico, la redacció és francament millorable.

En la situació actual s’imposa cobrar el que indica el Decret 98/2010, però per una sola vegada des que l’estudiant de doctorat és admès al programa fins que defensa la Tesi Doctoral i és qualificat.

No sé que hi dirà el conseller Huguet sobre això, però el que s’imposa és que faci un dictamen sobre la interpretació i el trameti urgentment a les universitats. Ja he indicat com crec que hauria de ser aquest a instrucció.

Altre aspecte totalment diferent és si això és car, barat, ho hauria d’incloure la beca (els que la tinguin), etc. Al meu parer, la interpretació que em sembla correcta no augmentaria el preu sinó que faria pagar tot el procés d’un sol cop. Normalment implicaria una reducció global del preu.

4 respostes a “Urgeix la interpretació sobre el preu de la tutoria, defensa i avaluació de la tesi doctoral”

 1. a 21 oct. 2010 a les 9:46 pere alemany

  Jo tampoc se si el preu és elevat o no, pero crec que està be que els estudiants hagin de pagar per la tutoria durant el doctorat. Ahir hi va haver un acte d’inauguració d’una exposició a la biblioteca de Física i Química i al començament el van interrompir un grup d’estudiants de doctorat queixant-se d’aquest tema. A part de que estic tip de que qualsevol acte a la Universitat sigui interromput per un grup de gent demanant coses que no tenen absolutament res a veure amb l’acte que interrompen, em va fer pensar força una de les frases que va dir el portaveu dels estudiants de doctorat en la qual va expressar que trobaveen molt malament que els hi fessin pagar 400 euros per fer el seu treball.

  No estic absolutament d’acord amb aquesta interpretació de fer un doctorat. Quan es fa un doctorat s’està estudiant i evidentment això comporta una feina, però és molt diferent del que s’entén per treballar. Se suposa que al final del doctorat accediran a un títol acadèmic que, en principi, els hauria de servir per trobar millors feines que a un simple llicenciat. Per altra banda, mentre fan la tesi tenen un director de tesi, que si fa la seva feina ben feta hi dedica moltes hores (a mi personalment em donen més feina els tres estudiants de doctoratt que tinc que no pas les classes de grau) i per tant no em sembla malament que hagin de pagar per tenir dret a que un director de tesi els hi dirigeixi el treball. La veritat és que començo a estar tip dels estudiants de doctorat que creuen que estan treballant per fer-me el meu currículum. Si no veuen clar que el que fan és formar-se més val que pleguem.

  De totes maneres crec que els mals venen de lluny i que el tercer cicle i el doctorat aqui a Espanya no ha arribat mai a ser el que hauria de ser i per això està força desprestigiat.

  Una altra conseqüència de el que dic és tota la història aquesta de que els doctorands no siguin becaris i que se’ls facin contractes. Perquè? Hauria de quedar clar que estan estudiant i no treballant i per tant no veig perquè no haurien de ser becaris. Una cosa diferent és si durant la seva tesi fan classes al departament on estan. Llavors veuria bé que tinguessin una beca per estudiar i apart un sou per les classes que fan, pero sense barrejar les coses que al final s’acaba confonent tot i el valor formatiu del doctorat queda diluït enmig de totes les altres coses.

 2. a 22 oct. 2010 a les 5:53 Enric

  hola Pere,
  soc doctorand de la UPC.
  em permeto contestar-te perque vaig estar ahir a la casa convelesencia.
  No entenc com a dia d’avui, encara pots dir que no es pot considerar un treball.
  Tens tota la raó quan dius que es una etapa formativa. Pero quan un persona en un master va una empresa, no es una etapa formativa? formativa sí, però tambè productiva eh? No fem articles? no fem la majoria de les parts experimentas? no fem patents? Aquí no es que nomes el doctorands i surtin guanyant, sinó el director de la tesi, la universitat, etc…
  Jo crec que ja es hora que, pel be de la universitat i de la societat comencen a considerar el doctorands coma treballadors is volem promoure que la gent faci recerca i que la societat la valori com a professió de futur!!
  Salutacions,
  Enric
  p.D: et recomano la lectura del La carta de recomenació de investigadors que va fer ja fa uns anys europa…cap on anem aqui Catalunya? Aquestes taxes son un pas enrrera.

  Enric (el del blog): totalment d’acord que esta molt mal interpretat. La setmana que ve D-Recerca tindrà un reunió amb el DGU i dos vicerectors de les universitats. Si es car, doncs jo trobo que fer pagar per rebre cap servei, ho trobo inacceptable. recordo que els doctroands som el unics treballadors de la universitat que paguem per estar allà fent feina (ni PAS ni PDI paga!) i gracies pel blog!
  Salutacions

 3. a 22 oct. 2010 a les 7:26 enriccanela

  Pere,
  Al meu parer, haurien de pagar l’assegurança i els drets d’examen. No veig la tutoria massa raonable. Evidentment no estic d’acord amb les interrupcions, crec que abans s’han de fer altres accions que no estan fetes.
  Evidentment els doctorands s’estan formant, però “produeixen”. Hi ha molts director que no es comporten i alguns que hi dediquen moltes hores. Una mica de tot. Suposem que han de pagar, ja ho feien sense gaire queixa,però no em sembla normal que hagin multiplicat el preu per 4 just en un moment com aquest, insòlit..
  De totes formes el motiu del meu comentari no era tant discutir el preu com el desgavell que han organitzat.

 4. a 22 oct. 2010 a les 7:31 enriccanela

  Enric,
  Encantat de ser útil. Jo crec que l’argumentació que faig és tècnicament correcta i us donarà raó davant la DGU. Això, tècnicament, és una barbaritat administrativa. El fet que el fet que parteixo el redactat de “l’admissio” i que agrupi tots els conceptes vol dir un únic pagament. El pagament és conseqüència d’un acte únic i comporta la resta.
  Podeu portar el meu escrit, però penso que ja l’hauran llegit.
  Sobre el preu. Ja es pagava, si haguessin apujat l’IPC no hagués passat res. Tot i això penso que només hauríeu de pagar l’assegurança, els drets d’examen i el títol.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació