Enric I. Canela

Aquesta setmana s’ha publicat un nou estudi que posa de manifest els efectes beneficiosos de l’oli d’oliva extra-verge. Recordem que la diferència fonamental de l’oli d’oliva extra-verge està en el contingut d’alguns productes del que es denomina “fracció hidrofílica”. Aquesta fracció conté els polifenols.

Bé, el grup de Mohamed Hammami ha demostrat l’efecte hepatoprotector de l’oli d’oliva (Amel Nakbi, Wafa Tayeb, Abir Grissa, Manel Issaoui, Samia Dabbou, Issam Chargui, Meriem Ellouz, Abdelhedi Miled and Mohamed Hammami. Effects of olive oil and its fractions on oxidative stress and the liver’s fatty acid composition in 2,4-Dichlorophenoxyacetic acid- treated rats. Nutrition & Metabolism 2010, 7:80).

Concretament, els autors demostren que els components hidrofílics (polifenosl) protegeixen el fetge del dany causat per algunes substàncies i diuen que això pot ser degut a l’efecte antioxidant dels polifenols. Tanmateix, sota el meu punt de vista i després de llegir els resultats dels autors, és possible que s’indueixin alguns enzims que defensen l’organisme del dany del·lular.

En qualsevol cas, és una demostració més dels beneficis de consumir generosament oli d’oliva d’alta qualitat, sempre extra-verge. Cal també tenir present que si el procés d’extracció de l’oli és per “pressió en fred” els polifenols estan en més gran quantitat. Si s’obté per centrifugació es redueixen molt. El procés de pressió en fred és més costós i car. Els olis extre-verges obtinguts per pressió en fred són més cars, però evidentment hi ha més quantitats de components beneficiosos.

Òbviament, el denominat “oli d’oliva”, sense adjectius, millor el deixeu.

Una resposta a “Si ho us podeu permetre, oli d’oliva extret per pressió en fred”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Núria Vives, Carles Folch. Carles Folch said: [via GReader]Si ho us podeu permetre, oli d’oliva extret per pressió en fred http://is.gd/gxzQT […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació