Enric I. Canela

Avui el Govern ha conegut l’informe trimestral d’R+D+I elaborat per la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació.

Diu que la producció científica catalana representa més de la quarta part de la de l’estat espanyol (26,1%). També que malgrat la situació de recessió econòmica general, la inversió de la Generalitat en R+D+I ha arribat als 954 milions d’euros, cosa que confirma que s’ha acomplert el compromís d’inversió establert en el Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació.

Catalunya va superar el 2008 la producció científica de països com Àustria, Finlàndia o Noruega, respecte als quals es va apropant, o fins i tot superant, en producció científica. Així, Catalunya va produir 14.918 documents, per sobre dels 12.865 de Finlàndia, els 14.473 d’Àustria o els 10.927 de Noruega.

Els articles de científics catalans estan per sobre de la mitjana mundial pel que fa a les vegades que són citats en publicacions científiques de tot el món. Aquest concepte es coneix com índex d’impacte normalitzat. En el cas de Catalunya, l’índex assoleix el nivell 1,40, mentre que la base mitjana mundial és l’1. Aquest nivell és comparable al de Finlàndia (1,39), Àustria (1,38) o Suècia (1,48) i significativament superior al d’Espanya (1,13), que ja inclou el de Catalunya.

Les dades, que permeten fer una comparació conjunta de paràmetres de producció científica (nombre de documents per milió d’habitants) i de qualitat científica (a-impacte normalitzat i b-concesions de l’European Research Council per milió d’habitants de població com a indicador d’excel·lència d’alt nivell), assenyalen que Catalunya té un perfil similar a Suècia o Finlàndia, superior a Àustria o Noruega i molt superior al conjunt espanyol (fins i tot si s’hi inclouen les dades corresponents a Catalunya).

Podeu veure el detall de l’informe. Destaca el paper del programa ICREA. Els resultats són satisfactoris, millorables, i es posa de manifest on estan els punts febles i que caldria fer. M’agrada saber on estan els problemes perquè així podem posar-hi remei.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació