Enric I. Canela

Fa uns dies em vaig manifestar clarament a Urgeix la interpretació sobre el preu de la tutoria, defensa i avaluació de la tesi doctoral.

Aquest vespre un grup d’uns 200 doctorands, segons la Guàrdia Urbana, han protestat a la plaça Universitat per l’augment del 280% del preu de la tutorització de les tesis respecte al curs passat. Els estudiants han recalcat que el departament d’Innovació de la Generalitat ha pujat un 280,8% el preu de les tutories del doctorat en les universitats catalanes.

A més d’aquesta protesta, els doctorands han preparat un manifest al qual s’han adherit 4.500 persones (Jo també he licitant, em sembla una barbaritat) que demana l’anul·lació del decret que estableix els preus i que, si no, s’apliqui el decret l’any anterior, augmentant només l’IPC.

En tot cas el Govern ha d’aclarir que dimonis volien dir amb un redactat absolutament confús. Això no pot ser.

4 respostes a “El Govern ha d’aclarir les coses: els doctorands tenen raó”

 1. a 04 nov. 2010 a les 2:14 José María

  No paren de dir que ara és més barato perquè no s’han de pagar els cursos (no diuen que ara s’ha de pagar el màster), que abans els preus dels crèdits eren més cars (no diuen que es feien 32 crèdits davant dels 60 dels màsters), i que hi ha motius per a la pujada. I no només ho diuen des de la Generalitat, ho diuen també les universitats!

  Avui m’ha arribat un mail d’un company d’una altra universitat pública, signat per dos vicerectors, en aquest sentit:

  “Com sabeu, la situació econòmica de les universitats en general, i de la U### en particular, és greu i fa indispensable aplicar mesures de reducció de la despesa, per una banda, i d’increment d’ingressos, per una altra. Som conscients que aquestes mesures provoquen situacions tenses i sovint difícils d’explicar en tot el seu abast, però el sentit de responsabilitat que ha de guiar la gestió de recursos públics ens obliga a adoptar-les i a assumir-les amb totes les seves conseqüències.

  Dues d’aquestes mesures incideixen en increments de taxes, l’una sobre el preu del doctorat i l’altra sobre el preu de la matrícula en màsters universitaris per a estudiants extracomunitaris no residents.

  La primera, que consisteix a fixar un preu de 400 euros en concepte de tutoria, defensa i avaluació de la tesi doctoral per als estudis de doctorat regulats pel RD 1393/2007, el fixa, amb caràcter general per a totes les universitats públiques catalanes, el decret de preus del Govern de la Generalitat (Decret 98/2010, de 22 de juliol). És cert que aquest preu representa un increment notable respecte al preu que es cobra per tutela de tesi en els doctorats no adaptats a l’EEES (107,68 €), però cal tenir en compte que, per a aquests estudis, el decret també estableix altres taxes per crèdits docents i d’investigació -amb un preu sensiblement superior al dels crèdits de màster-, que representaven la part més important d’ingressos per matrícula dels antics programes de doctorat, els quals quedarien desproporcionadament reduïts respecte al cost acadèmic que representen, si es limitessin als 107,68 €.” […]

 2. a 04 nov. 2010 a les 2:57 José María

  Potser li interessa llegir els documents sobre el que va passar a la darrera reunió conselleria + universitats amb doctorands, que són més tècnics però de difusió més limitada. Hi ha la versió dels doctorands i de la conselleria. Lògicament la conselleria juga amb els preus dels crèdits dels doctorats antics, sense tenir en compte que hi havia graus d’experimentalitat molt alts que sortien al decret però que a la pràctica universitats com la UB no feien servir.

  A més, en qualsevol cas, aquest hauria de ser el debat del finançament dels màsters de recerca / d’alt grau d’experimentalitat, no dels doctorats.

 3. a 04 nov. 2010 a les 11:51 enriccanela

  José Maria,
  Moltes gràcies pel document, ara a l’abast de qui vulgui llegir-lo. Si, si que m’interessa. Jo no estic d’acord amb això que han fet, però el que és inadmissible és que la norma no diu el que estan fent les universitats. Discrepo absolutament del tracte que s’està donant als doctorands.
  Si es volen reformar les matrícules i les taxes, cal una política més general, amb les beques i ajuts, etc.

 4. a 04 nov. 2010 a les 11:59 enriccanela

  José Maria,
  Al meu parer el problema no és fer un nou decret. És que no s’està complint el que hi diu. Entenc que el pagament fa que ja no s’hagi de pagar en anys següents. Què hi diu la gent que sap Dret?
  Per altra banda, els estudiants no paguen el 10-20% del cost dels estudis, paguen molt més perquè en el còmput que fan s’inclou la recerca que és una part molt substancial del cost de la universitat. I de costos en sé més que la majoria dels que estaven a la reunió.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació