Enric I. Canela

El Govern està en la ruïna i les universitats paguen les conseqüències. Si compareu el pressupost d’ingressos d’explotació i el pressupost de despeses en el web del departament d’Economia. Web fiable (no?), veureu que la diferència, uns 8.000 milions d’euros (no asseguro si són més perquè alguna dada se m’escapa), s’ha de cobrir amb deute. Pobre del que vingui darrere. És dur veure com la universitat, que tan ha millorat en aquests 10 anys, ara es veigi abocada a perdre-ho tot per culpa d’una nefasta gestió econòmica i política.

Llegeixo un notícia (i 2) que diu que el departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat deu a les universitats públiques catalanes un total de 154,6 milions d’euros de finançament condicionada a objectius del Pla de millora de les universitats 2007-2010, segons ha lamentat aquest dimarts la rectora de la UAB, Ana Ripoll.

Els diners que les universitats reclamen a la Generalitat és el condicionat a objectius dins del pla de millora addicional que es va pactar per al període 2007-2010. El primer any no hi va haver problemes, els 17 milions d’euros van arribar a les universitats. El 2008 van deixar de rebre 28,5 milions d’euros dels 50,9 pressupostats, el 2009, 31,9 milions d’els 90,4 acordats, i per al 2010 els rectors preveuen rebre 42 milions de 136.200.000 fixats , encara que no està clar que el Govern pugui fer front a aquest pagament.

¿Arribaran a rebre les universitats algun dia aquests 154 milions pendents? El rector de la UPC va explicar fa unes setmanes que la Generalitat els va dir que no comptessin amb els diners del 2008 i el 2009 (60,4 milions d’euros), però els gerents d’algunes universitats van explicar més tard que el Govern els plantejava pagar aquest diners entre el 2011 i el 2014. Les perspectives no són bones segons el parer d’alguns rectors. En l’última reunió del Consell Interuniversitari la Generalitat va explicar que el pressupost per a les universitats només augmentaria un 2% el 2011 i a partir de llavors un 4,7% anual fins al 2014. “Això només dóna per cobrir les nòmines, el creixement vegetatiu”, van dir llavors alguns gerents i rectors. Ni tan sols els crèdits del Campus d’Excel·lència han suposat diners addicionals a les universitats, ja que la Conselleria d’Innovació, Universitats i Empresa va incloure aquests diners dins del pla plurianual d’inversions ja previst – i així, el crèdit del Ministeri d’Educació va servir per donar liquiditat al Govern.

En declaracions als mitjans, la rectora Ana Ripoll ha explicat que les universitats han de debatre les prioritats del finançament per fer compatible el seu funcionament amb la seva aparició entre les primeres posicions dels rànquings internacionals.

“S’estan fent moltes coses gràcies a la bona voluntat dels professors”, ha criticat la rectora, que ha remarcat l’esforç que costa a les universitats catalanes a l’obtenció de distintius com el de Campus d’Excel·lència Internacional (CEI).

Amb tot, el conseller Josep Huguet ha explicat en més d’una ocasió que el finançament mitjana de les universitats ha augmentat una mitjana del 12,13% anual des del 2007.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació