Enric I. Canela

Llegeixo a Madri+d que les empreses biotecnològiques granadines Neuron BPH i Innofood desenvolupen en col·laboració un projecte d’R+D+i finançat per Corporació Tecnològica d’Andalusia (CTA) pel que investiguen extractes vegetals amb propietats neuroprotectores i antioxidants obtinguts dels subproductes de fruites tropicals cultivades a Andalusia per aplicar-los a aliments funcionals.

El projecte dissenyarà un procés d’aprofitament integral dels subproductes generats durant la producció, manipulació i transformació del mango, xirimoia i alvocat de la Costa Tropical andalusa, cosa que, a més d’incrementar el valor global de la matèria primera, redueix el problema mediambiental que suposa la generació de residus durant la seva producció.

En el projecte, sota el nom de “Neuro-Extract” i que preveu finalitzar el desembre d’aquest any, hi participa el grup de recerca d’Automatització, simplificació, miniaturització i qualitat de processos bioquímics de mesura, de la Facultat de Ciències de la Universitat de Còrdova.

Els resultats més avançats han provat l’activitat neuroprotectora i antioxidant de compostos procedents del full del mango, que tenen especial interès com a potencial teràpia després d’episodis d’ictus. De fet, Neuron BPH ja compta amb una patent que protegeix l’ús d’un principi actiu extret del mango com a neuroprotector.

Encara que l’article no ho diu, probablement aquest efecte es deu a la mangiferina, un polifenol amb efectes antioxidants, principal component del mango (Mangifera indica L.). Aquest producte és efectiu per prevenir la mort neuronal. Això ho van publicar l’any passat uns investigadors del Centro de Química Farmacèutica de La Havana. No sé si en el projecte compten amb la col·laboració dels investigadors cubans. Ells no crec que puguin haver patentat res per qüestions òbvies.

Cal felicitar a les empreses andaluses implicades. Una de les coses que considero de més interès per a la indústria de l’alimentació i la dels complements és l’aprofitament d’aquests residus orgànics per obtenir fitoquímics amb propietats saludables per al nostre organisme.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació