Enric I. Canela

L’altre dia, en base a un article de La Vanguardia, vaig esciure Volem una sala d’estudis a la Catedral de Barcelona. Deia: “Jo crec que aquest conveni s’hauria de denunciar. L’església no ha de fer res a la UB. Franco és mort.”

Aquest comentari és fruit de la meva consideració del laïcisme de la universitat pública. Les capelles que queden són el resultat del conveni del 1988. Es van suprimir d’altres i van quedar aquestes. L’antic règim quedava massa a prop i no es va actuar de forma determinant, lògic.

No estic en contra del catolicisme no res d’això, senzillament, cada cosa al seu lloc.

Avui, amb gran sorpresa meva he vist que La Vanguardia recollia que jo m’havia manifestat contra aquesta capella. Una sorpresa el fet que després d’escriure anys el bloc sobre temes més interessants La Vanguardia s’hagi fixat en mi per aquet comentari. Això defineix el diari.

Això ha popularitzat una mica aquest bloc i he rebut uns comentaris d’estudiants (crec) ofesos. Com si jo ataqués al catolicisme o qualsevol altra creença. No, jo no ataco al catolicisme, crec que la universitat no és un lloc on hagin d’haver espais de culte. La raó és ben senzilla, és una pràctica aliena.

Per altra banda, també per l’ABC (Misas con escolta por el acoso laicista en la Universidad catalana), he sabut que hi ha violència i intimidació contra els que fan servir la capella.

Evidentment ho condemno. Sembla que algú, en comentaris a l’article, ha pensat que no ho faig. Naturalment que si, però primer ho havia de saber. No puc condemnar el que no sé. Sempre condemno la violència.

Dues coses diferents: a favor del laïcisme i en contra de la violència. I em reafirmo, la UB hauria de denunciar el conveni.

17 respostes a “El problema de la capella de la UB”

 1. a 03 des. 2010 a les 2:32 Pau

  Buenas noches, soy estudiante de fisica de la UB, y he acudido ha cada uno de los actos de protesta, y si hay ‘seguratas’ es porque hay un par de personas de entre los que van a rezar que son violentos, incluso tenemos un compañero de UPC al que han amenzado de darle una paliza si lo ven fuera de la facultad.

  Te invito a que el proximo dia que celebren un acto religioso te acerques a la sala Schum Peter (creo que se llamaba asi la capilla)a observar lo que sucede.

  Normalmente hacen misa los miercoles a partir de la 2:00, quiza traten de adelantar la hora.

  Salud!

 2. a 03 des. 2010 a les 6:26 enriccanela

  Pau,
  Tinc una opinió bastant fonamentada sobre tot el que passa. T’agraeixo el comentari.
  No aniré perquè no té sentit la meva presència però no deixaré de manifestar la meva opinió.

 3. a 04 des. 2010 a les 12:45 maria

  Pertenezco a una asociación católica, y cuando hemos creido necesario dedicar una sala del espacio que ocupabamos, para el estudio de los adolescentes la hemos solicitado. Y nos la han concedido.
  Hay parroquias que dedican salas a asociaciones culturales, roperos, ayuda, reunión de mayores….

  Lo que no tendría sentido es que alguien que no se sienta de la asociación venga a decir, exigir, a la iglesia como tiene que distribuir el espacio

  Estudié en la UB. Pertenezco a la UB, en calidad de ex alumna. Considero lógico podir solicitar y recibir un espacio para el culto religioso.

  No sé que se entiende por universidad laica.
  Lo que creo debería ser es que la universidad no se defina como perteneciente a ninguna religión, de ningún partido, de ninguna asociación p ejplo defensa animales… por muy buena que sea
  Lo cual no impide que sus miembros, estudiantes y profesores, soliciten espacios para reunirse según sus inteereses
  De hecho creo que es muy positivo, que sus miembros se movilicen y tengan inquietudes, más allá de la asistencia a clase y aprobar examenes

 4. a 04 des. 2010 a les 7:48 enriccanela

  Maria,
  Em sembla que coincidim més del que pugui semblar. Jo respecto tot, però el que no em sembla correcte és que com a fruit de decisions derivades d’altres temos (encara que fos al 1988 les coses no són com avui), es mantinguin situacions que la comunitat potser no vol.
  Aquesta situció és herència d’alguna associació que respecto menys que la que tu pertanyes (no sé quina és però segur). Són privilegis antics que avui la UB no acceptaria.
  Hi ha coses que s’han de replantejar. Si ara es decidís, d’acord amb els mecanismes de govern normals, res d’extraordinària, que s’accepta, jo callaria tot i dir, allà on toquès, que preferiria que no. Un cop decidit per qui té competències, silenci.
  No és ara el cas. Hi havia un conflicte.

 5. a 05 des. 2010 a les 12:17 maria

  Guay trobar punts comuns; parlant la gent s’entén
  De vegades penso que hi ha gent dolenta, a qui no els importa el bàndol, a qui interessa el conflicte i odi entre les parts.
  Gracies per la resposta

 6. a 06 des. 2010 a les 11:41 enriccanela

  Sí Maria, és així. Fanatismes i baralles per a res. Parlant s’entèn la gent.

 7. a 15 des. 2010 a les 10:50 Pau

  Com a estudiant de la UB, gràcies per comdemnar la violència o l’impediment de portar a terme un acte respectant el que allà es fa o la falta de respecte verbal. I per voler trobar punts en comú.

  Per altre banda, si parlem de privilegis o “d’espais privatius” ens hauriem de carregar tots el locals que no siguin aules d’estudi, clases, o biblioteques. Hauríem d’el·liminar el bar(servei privat), els caixers automàtics, els locals per fer tuna, castellers, excursionime o inclús els locals de les associacions d’estudiants que son únicament per als seus militants.

  Evidentment, estic a favor del bar, els caixers, el tuneros, castelleres, excursionistes i les asociacions d’estudiants; per que he format part d’una d’elles amb representacio al claustre de la UB.

  La capella és un servei més com altres i és un servei demandat per bastants estudiants. Els estudiants omplim la capella i batants s’han de quedar fora…

  Jo opino així i, evidentment, respecto les opinions contràries.

  Condemno les amenaces a aquell noi.

  Hi ha alguna persona que s’ha rebotat contra els anti-capella per que van començar barrant el pas a la capella, posant cartells amb esglésies cremant, insultant i demés…(no som monges…)

  Els segurates els van posar des de que van entrar violentament a la capella mentre es cel·lebraba missa.

  Crec que a la universitat cabem tots.

 8. a 16 des. 2010 a les 12:27 enriccanela

  Pau,
  Jo no hi tinc res en contra dels serveis religiosos. Comencem per aquí. Senzillament la cessió d’espais dels centre té a veure amb l’interès general i ha d’estar acordat pels òrgans.
  Crec que la majoria preferiria un gimnàs a una capella.
  Això no s’ha fet així. Si la majoria vol una capella, cap problema. A mi, per exemple, em sobra la del conflicte i en canvi, per qüestions de tradició, penso que s’hauria de dignificar la de l’Edifici Històric.

 9. […] manifestat, creant una certa polèmica, dues vegades sobre el tema (El problema de la capella de la UB i Volem una sala d’estudis a la Catedral de Barcelona). Potser no em vaig expressar amb prou […]

 10. a 22 des. 2010 a les 10:26 maria

  uff , no del tot d’acord.
  No crec que a la universitat tot sigui un tema de majories. Les minories quedarien anul lades, i aixo a la universitat seria, dde el meu punt de vista, terrible.
  Potser també la majoria preferiria un gimnàs a un local de la tuna o altres associacions.
  D’acord amb que es tracti als òrgans competents
  Ah, i insisteixo (una q avui està reivindicativa ja ja ja).
  No crec que universitat laica sigui sinònim de universitat sense iniciatives religioses per part dels estudiants, recolzades, com altres iniciatives, per els recursos de l universitat.
  Crec en una universitat a on no nomes s imparteixen estudis, sinó a on també es fomenten les iniciatives i projectes, la comunicació i la convivència
  Gracies¡¡¡

 11. a 22 des. 2010 a les 10:35 enriccanela

  Maria,
  Cert, cert!
  De totes formes la democràcia ben entesa és votar quan no queda més remei. Els acord, el diàñeg i la presa conjunta de decisions és el millor. Però què passa si no hi ha acord? El meu vot val més que altres?
  Realment complex.

 12. a 22 des. 2010 a les 11:20 maria

  Realment complex

  Confio que tot plegat es resolgui de forma civilitzada i , malgrat sembli complicat, amb una solució que agradi a tothom
  Pregaré a alguna església, pq sigui aixi ;O)

  Moltes gracies per deixar me expressar al teu blg i genial poder tractar i trobar punts d’acord i parlar dels punts conflictius

  Molt Bon Nadal…. ple, molt molt ple de pau¡¡¡¡

 13. a 23 des. 2010 a les 9:22 enriccanela

  Maria,
  A veure com anirà tot. Tenim problemes més importants però els fonamentalistes d’una i altra banda no ajuden.
  Records

 14. a 23 des. 2010 a les 11:38 maria

  Si puc ajudar en lo que calgui, m ho dieu

  Esperem que els fonamentalistes agafin un refredat, no gaire important, però suficient per sentir se cansats i deixar parlar i negociar a les “persones de bona voluntat”

  Sort, calma i solució adient per a tothom.

  Una abraçada i bon nadal

 15. a 23 des. 2010 a les 9:44 enriccanela

  Maria,
  poca cosa podrem fer, però…
  Gràcies. Bones festes.

 16. a 21 gen. 2011 a les 3:27 maria

  Una universitat amb universitaris que bloquegen les iniciatives dels alumnes per a associar-se o reunir-se segons un interès comú , per a mi és un fracàs.

  Quina educació es promou, només la tècnica pròpia dels estudis?
  A on s’ensenya el valor de la llibertat, el respecte, la convivència amb idees diverses…

  No existeixen espais suficients per a l’estudi i les celebracions religioses? No m’ho crec

  Tan perillosa és una Missa?

  Una universitat d’estudis tècnics i amb una llibertat entesa com a anulació de les idees que es comparteixen, és una pena d universitat.

  Avui, avui de veritat, ploro per la UB

 17. a 22 gen. 2011 a les 12:07 enriccanela

  Maria,
  Això sempre s’ha de decidir epls òrgans competents. Ni és bo que per raons que res tenen a veure amb la democràcia hi hagi capilles ni és bo que algú utilitzi la violència o la coacció per evitar que es faci el culte.
  Iniciatives que no es permeten n’hi ha moltes. Decidir l’ús dels espais, un bé molt escàs, és potestat de la universitat.
  Jo només vull que es decideixi.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació