Els favors es paguen


Enric  I. Canela

Els favors es paguen i el PNB ha tret més que ningú. Per altra banda Cristyina Garmendia no ha sortit gaire mal parada en els ajustos pressupostaris.

Llegeixo que el fort ajust que han patit els comptes dels ministeris (12.000 milions) com a conseqüència de la retallada de la despesa s’ha vist parcialment alleujat amb les esmenes incorporades als pressupostos al Congrés. En total s’han afegit 196 milions d’euros, a través dels s’han vist beneficiats el Ministeri de Cultura, amb una partida de 49,9 milions, i el de Ciència i Innovació, amb altres 48.200.000, el que representa més de la meitat dels fons afegits.

Especialment significatiu és el cas del departament dirigit per Cristina Garmendia, que ha patit el menor retallada pressupostària dels 17 ministeris (un 0,77% després de la incorporació de les esmenes) tot i estar en l’ull de l’huracà des que es va iniciar el debat previ als pressupostos, especialment per una part de la comunitat científica, que qüestionava la forta retallada de les ajudes en favor dels crèdits.

Les dades semblen contrarestar aquestes veus. Finalment, el Ministeri de Ciència i Innovació comptarà amb un pressupost de 5.401 milions, el que suposa una minva de 42 milions, ínfima davant a la retallada dels altres ministeris inversors, com Foment o Medi Ambient.

Dels 48.200.000 que s’han aconseguit a través de la secció 31 (el fons per a imprevistos amb el que tradicionalment es negocien els pressupostos), una gran majoria dels fons es destina a centres tecnològics i universitats del País Basc a través de les 27 esmenes presentades conjuntament per PSOE i PNB. De fet, més d’un 33% d’aquesta partida correspon a dos ajuts a aquesta comunitat. La major es tracta d’una partida de 8,8 milions d’euros per la construcció d’un edifici al parc científic a la Universitat del País Basc, seguida per una altra de 7 milions per a tres projectes de la Universitat de Deusto al campus de Sant Sebastià. En total hi ha 13 projectes, un 70% del total, que sumen una xifra superior als 34 milions.

Les altres dues comunitats més beneficiades són Catalunya, amb 12 projectes en parcs tecnològics, fundacions i universitats (gràcies a les nou esmenes presentades per CiU), que rebrà una xifra propera als 5 milions d’euros, i Canàries (Coalició Canària també va recolzar les comptes), amb una ajuda de 3 milions.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació