Enric I. Canela

Llegia que el consum d’àcids grassos Omega-3 pot protegir enfront de malalties relacionades amb els processos inflamatoris, com ara patologies neurodegeneratives i determinats tipus de càncer, com el de pròstata, còlon i mama.

Així ho afirmen recents estudis presentats en el marc del simposi Els Omega-3: en la salut i en la malaltia, celebrat recentment.

El simposi, en què es van compartir les últimes investigacions sobre els àcids grassos Omega-3, va aportar noves evidències també sobre els beneficis d’aquests àcids grassos per prevenir malalties cardiovasculars.

Dels estudis realitzats es desprèn també que la quantitat i la qualitat dels àcids grassos Omega-3 són determinants pel que fa a la seva efectivitat en la prevenció de les malalties. En aquest sentit, els experts apunten a la necessitat de disposar de suplements purificats i d’alta qualitat, exempts de contaminants, com a requisit imprescindible per al seu ús extensiu en la pràctica clínica.

Segons investigacions recents, les accions antiinflamatòries dels àcids grassos Omega-3 provenen de la seva capacitat per a influir en mecanismes moleculars que disminueixen la capacitat proliferativa cel·lular i la síntesi de substàncies mediadores en els processos inflamatoris. A més, els àcids grassos Omega-3 podrien afavorir la mort de determinades cèl·lules que intervenen en el desenvolupament del càncer.

Referent a això, a partir d’estudis amb models animals de càncer de pròstata, el Kenneth Honnō, professor del Departament de Patologia i Química a la Wayne State University Medical School, va constatar que els àcids grassos Omega-3 aconsegueixen modular les enzims implicats en el desenvolupament de la inflamació i de càncers com el de pròstata. Així, Honnō apuntar els potencials efectes positius de les dietes complementades amb Omega-3.

Respecte a la prevenció de les malalties cardiovasculars, primera causa de mort per malaltia a Espanya, el Emilio Ros, Cap de la Unitat de Lípids de l’Hospital Clínic de Barcelona i membre del CIBER d’Obesitat i Nutrició, també va assenyalar l’evidència d’estudis prospectius i clínics que suggereixen que amb dosis diàries de 0,5 a 1,8 g d’àcids grassos Omega-3 EPA i/o DHA, és possible reduir significativament els episodis cardíacs isquèmics, entre d’altres mecanismes, perquè ajuden a mantenir els nivells de pressió arterial dins dels límits normals.

Per la seva banda, el Jaume Dalmau, Cap de la Secció de la Unitat de Nutrició i Metabolopaties de l’Hospital Infantil La Fe de València, va sostenir que els àcids grassos Omega-3 exerceixen efectes beneficiosos en la infància i adolescència, com el desenvolupament de una òptima agudesa visual i la prevenció de malalties cardiovasculars, i poden contribuir a un millor desenvolupament cognitiu en nens prematurs i nounats.

Per aconseguir un efecte preventiu real, estudis recents sostenen que és clau prendre aquests àcids grassos Omega-3 amb una concentració de 70-80% de EPA i DHA i una ingesta mínima d’1 g diari d’aquests àcids grassos. Aquests àcids grassos no els pot produir l’organisme humà i han de ser incorporats a través de la dieta, fonamentalment amb el consum de peix blau.

2 respostes a “Simposi Els Omega-3: en la salut i en la malaltia”

  1. a 12 des. 2010 a les 10:57 Frankyelpunky

    M’ha sorprés molt. Pensava qu e això de l’Omega-3 era un invent de marqueting per vendre, no creia que tinguessi cap consistència real. Doncs els nens i joves haurien de menjar sardines!!!

  2. a 12 des. 2010 a les 11:21 enriccanela

    Francesc,
    I tant que va bé. El que no funciona són alguns productes comercials que diuen que en tenen i pràcticament no tenen la quantitat necessària mínima. De fet les embarassades n’haurien de prendre per tenir fills més ben dotats intel•lectualment i més ben adaptats socialment. N’hi ha molts estudis seriosos. Aquí mateix, al bloc, n’he escrit algunes referències. Si vols alguna cosa, ja ho saps. Són temes que explico a classe.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació