Enric I. Canela

El 15 d’abril passat es va celebrar el IV Encuentro de Grupos de Investigación, instituciones y empresas organitzat per la Universitat Complutense de Madrid.

No he llegit l’enquesta que es va realitzar però si una publicació en premsa sobre els resultats. Diu:

Un aclaparador 96% investigadors espanyols desconeix els seus drets en matèria de propietat intel·lectual i industrial, segons les dades de l’última enquesta realitzada en el marc de la IV Trobada de Grups de Recerca.

La majoria dels enquestats assegura que el desconeixement dels seus drets es deu a l’escassetat d’informació relacionada, la dificultat d’accés a la mateixa i la necessitat de programes de formació. Segons la doctora Celia Sánchez-Ramos, considerada millor inventora del món el 2009, es tracta de resultats preocupants, ja que la investigació és “una potent eina anticrisi”.

“Els descobriments o invents dels investigadors també han de ser una eina d’ingressos de la universitat espanyola i europea. Si els propis investigadors desconeixem els nostres drets, això serà inviable”, va afirmar ahir a través d’un comunicat. En aquest sentit, Sánchez-Ramos ha insistit que la “assignatura pendent” de les universitats d’Espanya és aprendre a gestionar el seu propi coneixement perquè només comercialitzant internacionalment els èxits de la R+D+i es podrà fer rendible la inversió.

El 80% dels enquestats afirma que no hi ha prou eines per promoure el salt de la recerca bàsica a l’aplicada, de manera que la doctora va demanar un major esforç per part dels organismes públics per “animar els investigadors a anar més enllà de els descobriments teòrics i buscar la seva aplicabilitat”. Finalment, ha insistit en la necessitat de promoure més enllà de les fronteres d’aquest país els invents amb segell made in Spain.

Jo crec que la manca de cultura emprenedora és la base d’aquest desconeixement. No ens interessem en absolut pel tema. Assignatura pendent. Potser si part dels incentius acadèmics tinguessin a veure amb les patents les coses començarien a canviar.

 

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació