Enric I. Canela

Llegeixo un article que es titula La crisis y la deuda del Govern asfixian a las universidades. Diu que les universitats fins ara han suportat amb prou feines l’impacte dels retards en els pagaments de la Generalitat, encara que la situació s’ha complicat. La crisi i les demores de les partides compromeses pel Govern han conduït a les universitats catalanes ha una situació límit. La UAB i la UdG ultimen dos plans de xoc per a reposar a aquesta cruïlla econòmica. La primera prepara un operatiu per al 2011, destinat a compensar la reducció dels ingressos per l’actual conjuntura i el deute relacionada amb el finançament variable, que dóna per desapareguda.

La universitat preveu tancar 2010 amb un dèficit de 10 milions d’euros, el de 2011 amb 3 milions i assolir l’equilibri en 2012, de manera que aquest gener la universitat aprovarà un Pla de Xoc que incrementi els ingressos i redueixi les despeses.

Entre altres mesures, el pla estableix com a ingressos l’augment de les taxes de 40 a 70 euros del servei d’aprenentatge de l’estudiant i recaptar 500.000 de la pujada dels màsters oficials.

La UdG també es estreta. El centre ha presentat la primera fase d’un Pla d’eficiència i Austeritat, que inclou trenta accions per controlar la despesa, davant les perspectives de 2011, que haurà de ser debatut i aprovat pels òrgans competents, segons l’informe de la rectora, Anna Maria Geli.

La veritat és que tenim a totes les universitats iguals. Veurem com aborda el nou Govern aquest problema.

4 respostes a “Universitat: una crisi econòmica general”

 1. a 21 des. 2010 a les 12:30 Sindi Viz Tasis

  En la UB es prlen de 50 milion d’euros que la Generlitat deu a la Univeritat per diveres conceptes acumulats en elsúltims 5 anys. Així ara el Govern que farà per evitar la quiebra de l’Ensenament Universitari Públic?. El sr. Mas te la praula. No hi confio gaire en una solució ràpida ni real.

 2. a 21 des. 2010 a les 9:55 Joan Gil Oliveras

  A la UAB, la majoria dels claustrals de la comunitat universitària reunits en Claustre ja ens varem posicionar en contra d’aquest Pla de Xoc i varem posar sobre la taula alternatives a aquest. Des de la coordinadora a la qual pertanyo (ÈPICA) es van donar suport a la majoria de resolucions en contra de la Rectora i el seu pla.

 3. a 21 des. 2010 a les 11:41 enriccanela

  Sindi,
  Efectivament el deute és d’aquest ordre. El problema és que és un compromís del Govern Maragall, signat pels consellers del Pozo i castells. De totes formes com que no està inclòs en cap pressupost no és tècnicament deute.

 4. a 21 des. 2010 a les 11:41 enriccanela

  Joan,
  Ho sé. Això té mala sortida.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació