Enric I. Canela

Recurs d’inconstitucionalitat CONTRA LA LLEI DE CONSULTES POPULARS PER REFERÈNDUM DE CATALUNYA

El Govern considera que la llei vulnera les competències exclusives de l’Estat sobre regulació i convocatòria de referèndums.

El Consell de Ministres ha acordat demanar al President del Govern la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei de Catalunya 4 / 2010, de consultes populars per via de referèndum, en vulnerar les competències exclusives de l’Estat sobre la regulació i convocatòria de referèndums.

La Llei catalana estableix el règim jurídic, el procediment, l’aplicació i la convocatòria de consultes populars per via de referèndum, per part de la Generalitat o pels ajuntaments de Catalunya, en l’àmbit de les seves respectives competències.

El Govern entén en la seva proposta de recurs, que compta amb el dictamen favorable del Consell d’Estat, que aquesta Llei estableix el procediment per a un nou tipus de referèndum d’iniciativa autonòmica no previst en la Constitució, ni en l’Estatut d’Autonomia, a més de contravenir la Llei Orgànica 2 / 1980 que regula les diferents modalitats de referèndum.

L’Estat té competència exclusiva per regular i convocar referèndums, mentre que la competència autonòmica només cal sobre les consultes populars, com recull l’article 122 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

La normativa que serà objecte de recurs suposa, però, equiparar la consulta popular al referèndum i considera que l’únic límit a la seva potestat per a la regulació d’aquestes consultes en l’àmbit territorial de Catalunya és la necessària autorització de l’Estat.

La proposta de recurs està en sintonia amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya del passat 28 de juny. S’hi assenyala que l’article 122 és “perfectament conforme amb la Constitució, en el benentès que en l’expressió” qualsevol altre instrument de consulta popular “, no es” comprèn el referèndum “.

31 respostes a “Nou atemptat jurídic del govern espanyol contra Catalunya”

 1. a 23 des. 2010 a les 7:37 OLIVA

  PERFECTA¡ ESTAN “ACOLLONIDOS”,NOSALTRES A LO NOSTRE,CONSULTES POPULARS,CAL FER MOLT SOROLL,ANEM A TRIBUNALS SUPERIORS,SENSA TANTA LEGITIMITAT TAMBE ES POT FER CAMI.

 2. a 23 des. 2010 a les 9:46 enriccanela

  Oliva,
  Si no ens adormim, està bé.

 3. a 24 des. 2010 a les 7:58 m.eugènia creus-piqué

  Es molt fácil, declarem la independencia unilateralment i punt final.Volen enfonsar Catalunya i ho intentan per tots costats.Catalunya lliure JA! !!!Som una nació.Acabaran volen fer una neteja etnica, fora els catalans y els que quedin que siguin espanyols purs.
  ADEU ESPANYA.

 4. a 24 des. 2010 a les 8:16 Sud de la Nació


  El Prostitucional,,,el Suprem,,,el borbó i l’Espanya tota no son l’adversari, son l’enemic,,,,,,,i ho son des de fa més de 300anys.

  Compatriotes!!!! seguem arran o esperen 300anys més?

 5. a 24 des. 2010 a les 8:35 ENRIC FERNANDEZ SALCEDO

  TINC LA CONVICCIÓ DE QUE LA LLIBERTAT NO TE LE DONEN, HI HA QUE GUANYARLA… BOSNIA, CROACIA, KOSOVO, MACEDONIA, MONTENEGRO…, PER MOLT QUE L’OPRESSOR SIGUI UN ESTAT TOTALITARI, TORNAREM A PATIR, LLUITAREM O SEREM LLIURES, VISCA CATALUNYA (NOU ESTAT INDEPENDENT DE L’UNIÓ EUROPEA).

  JO NO DEMANO L’INDEPENDENCIA, SIMPLEMENT, VULL QUE ELLS (ESPANYOLS), S’ENVAGIN.

 6. a 24 des. 2010 a les 9:21 Marga

  PERFECTE. L’UNIC QUE ESTAN CREAN SON MES INDEPENDENTISTES, ENS FAN UN GRAN FAVOR.
  ADEU ESPAÑA, FA TEMPS QUE HO TINC CLAR.

 7. a 24 des. 2010 a les 10:25 AmoR TossaM

  Farem CAMÍ, a voltes drecera i d’altres marrada, però ben segur arribarem al CIM.
  Entre tots ho farem tot! perqué
  Catalunya, petita o gran, és l’única pàtria dels catalans!

 8. a 24 des. 2010 a les 10:32 Neus

  Estem quasi bé igual que amb el Decret de Nova Planta de Felip V, Espanya sempre ens ha fet mal, per tant, és claríssim, CAL que trenquem d´una vegada per totes amb ella. No ens volen, ni nosaltres a ells. Som diferents. S´ha de ser ordenat…cadascú a casa seva i que ens deixin en pau!

 9. a 24 des. 2010 a les 11:20 Josep

  Com ja va dir un, l’enemic està allà i aquí. com volem aconseguir independencia si els nostres “representants” són els primers que no ho volen. Mentres cobrin i ajudin a expoliar-nos ja els hi està bé. Uns politics que permeten que els fills dels que varen prohibir durant més de 30 anys el nostre idioma a casa nostre parlin CASTELLA dins la nostra institució més important, rient-se de tot el poble de CATALUNYA. Que esperem d’ells? Vull un poble unit, per què es la única manera de fer justicia i desenpallargar-nos d’aquesta mala gent. Com s’aconsegueix això? En consultes populars, que el nostre nou president se li enrepixen? El que s’hauria de fer es manifestacions presionant aquests botiflers de politics per què facin el que poble CATALÀ demani. QUE ES SACRIFIQUIN PEL SEU POBLE I NO PER LES SEVES BUTXAQUES!!!!

 10. a 24 des. 2010 a les 11:33 Núria Calvet

  El català llengua pròpia i per tant principal. Poder dir que som una nació i que hem de decidir per nosaltres.
  Intent d’acabar l’any amb la partida guanyada: tocats i enfonsats!
  Però no reconeixerem aquest estat com a nostre:
  el català, llengua vehicular a l’escola i endavant amb el referèndum!

 11. a 24 des. 2010 a les 12:06 fulledenc

  Declaració unilateral d’independència, ja!!!

 12. a 24 des. 2010 a les 12:29 Núria

  L’escudella i carn d’olla també ens les portaran al Tribunal constitucional?

 13. a 24 des. 2010 a les 1:38 m rosa

  estic cansada de tenir sempre que defensar la meva llengua al meu propí paìs, jo vaig tenir que aprendre el catalá quand tenia 14 anys, sepre vaig fer l’ensenyament amb espanyol, i no vuy de cap manera que això torni a passar,
  sento angoixa quand sento a la Sra Camacho i al Sr Ribera (si eés poden dir Srs)em castellá al Parlament, el Sr Montilla mai hi va parlar sent com és casrella, endevant tot Catalunya, força!!!

 14. a 24 des. 2010 a les 4:51 Josep Mª

  Ells mateixos diuen: “No hay peor sordo que el que no quiere oir”. Ni ens entenen ni tenen cap interés per fer-ho.
  Que els nostres polítics, que tant diuen que estan al servei del poble, s’enten, del poble català, ho demostrin d’un cop per sempre…
  La meva fórmula: DESOBEDIENCIA INSTITUCIONAL A LES “ORDRES” QUE VENEN D’ALLÀ.

 15. […] […]

 16. a 24 des. 2010 a les 6:28 Emili

  Un poble una nació, INDEPEDÈNCIA UNILATERAL JA.
  Salut i força catalans.

 17. a 24 des. 2010 a les 10:47 anna

  Si, molt bé. Declarem la independència. I qui la declararà….ciu i psc que entre els dos partits, tenen 90 diputats ??? Ho tenim molt malament i els españoles ho saben, per aixó estan tant contents ara amb el nou govern de Catalunya, perque saben que no passarà res. Perqué no van portat al TC la llei de referèndums catalans fa un mes, o dos ó tres, ó quan la van fer al parlament ??? O fan ara perque ja saben qui governa i que no diran ni ase ni bèstia.

 18. a 25 des. 2010 a les 12:29 Josep

  Des dels Borbons, passant per Franco, fa segles que volen destrossar Catalunya, anul•lant una Nació que els hi és com un gra en el cul. El moment actual és molt preocupant, perquè són uns individus que s’anomenen demòcrates els que es passen pel forro la voluntat de tot un poble, de tota una Nació.
  Aquests demòcrates espanyols es cobreixen amb pell de xai, però, sota la seva pell, encara hi perdura el més tronat i ranci sentit de l’imperialisme. Del temps de “los conquistadores” de quan es cregueren ser els amos del món tallant caps a tort i a dret als que no combregaven amb les seves idees. Continuen igual, res no ha canviat. Ja van sent hora de plantar-los cara!

 19. a 25 des. 2010 a les 11:21 enriccanela

  Amics,
  Confiem en la resposta que entre tots donarem. No crec que els nostres diputats admetin això i molt menys el nostre Govern.
  Crec que han traspassat el fil roig.

 20. a 25 des. 2010 a les 11:29 jordi

  s’ha de convencer tot el poble catala que l’unic remei es proclamarl’independencia d’una vegada aconseguint que els politics obeeixin la voluntat del poble!.cal explicar arreu que no hi tenim res a perdre i molt a guanyar i per tant no hi ha rao per a tenir por!!ENDAVANT CATALUNYA!

 21. a 26 des. 2010 a les 12:03 Rat

  Catalans, catalanes…

  Jo també vull la independència, i tant que la vull!!!! Però si el Parlament de Catalunya la declarés (cosa impossible amb el PSC-PSOE, el PP i Ciutadans…i molts que no sabem…)no aniríem enlloc. Quan vaig pel carrer, al parc amb els meus fills, al CAP, a la porta de l’escola, al CINEMA!!….vagi on vagi el que percebo és que a la majoria de la gent se li enrefot el català, la independència i tot el que a nosaltres ens preocupa. Fins que no hi hagi cohesió social, fins que no els fem venir cap al nostre bando no ho aconseguirem. A tota aquesta gent se li ha de fer entendre, amb molta mà esquerra, que amb la independència hi sortirien guanyant, i això és una feinada brutal, però tots hi hauriem de fer el que estigui al nostre abast.
  Crec que s’hauria de fer una altra mani com la del 10 de juliol, i també fer-ne a Brusseles. Hem de fer soroll, però un soroll pacífic i instructiu. Hem de fer que se’n parli de nosaltres i que se’n parli bé!! I això, companys i companyes és feina nostra. No ens quedem quiets, plorant i fent-nos les víctimes perque Espanya ens l’ha tornat a fotre, aquesta és la història de fa segles i no funciona!! Treballem pel que volem des d’aquí i a cada moment.
  Ànims

 22. a 26 des. 2010 a les 12:25 Anna

  Estimats amics,

  jo penso que podem fer dues coses: la primera, seguir treballant per la independència i mirar de convèncer com més gent millor que aquest és l’únic camí. I la segona, conèixer bé la nostra llengua i expressar-nos com cal quan escrivim (sense faltes d’ortografia ni errades sintàctiques). No podem carregar-nos el català nosaltres mateixos. Ja hi ha prou gent que ho està intentant des de fa temps.

 23. a 26 des. 2010 a les 7:00 Josep M. Pons

  Rat: Estic d’acord en que s’ha de fer més pedagogia i en el mateix sentit i de la mateixa manera que ho van fer els diputats del partit que seuen al banc de la part superior esquerra del Parlament. Si en quatre mesos van aconseguir quatre diputats i el proper nou govern unionista hi ajuda, d’aquí a quatre anys, amb l’ajuda de tothom el panorama pot canviar. So-hi tots!

 24. a 26 des. 2010 a les 9:48 mpca

  No sabeu be el favor que ens feu:
  estavem una mica adormits, però ara heu creat mes independents que mai.
  Mercès Espanya.
  Adeu Espanya.

 25. a 27 des. 2010 a les 12:04 lourdes

  Endavan, només nosaltres podem lluitar, endarrera aquesta gent tan ufana i tan superva

 26. a 27 des. 2010 a les 6:17 M. Teresa

  Estic totalment d’acord de cap a la Independencia, Visca Catalunya Lliure

 27. a 28 des. 2010 a les 6:42 Josep A.

  Sens dubte,l’únic camí és la independència unilateral!!

  El que és curiós és que les persones que estimem la cultura ( la majoria) no estem en contra de cap llengua i, per descomptat, del castellà tampoc. I en canvi viure ” en català” és una tasca realment difícil.

  Jo vaig “fer-me” “un homenet” amb l’aprenantatge en castellà ( a la meva època era obligat)i, de la mateixa manera que m’interessen les altres llengües,com no haig de voler expressar-me en la llengua amb la qual penso i manifesto els meus sentiments ?

  Una petita expressió poètica:
  “Pensen que la foscor de les seves ànimes és la llei que embetuma i ofega la pell emocional dels nostres cors…” , “però no saben que només aconseguiran eixamplar els nostres pulmons i envigorir el clam
  “EL CATALÀ ARA I SEMPRE”

 28. a 29 des. 2010 a les 5:11 manel

  INDEPENDENCIA YAAAAAAAAAAAA

 29. a 03 gen. 2011 a les 11:45 toni

  Espanya ho té molt clar respecte els catalans i Catalunya, ARA falta que ho tinguem clar els catalans i actuem

 30. a 11 gen. 2011 a les 12:56 Margarita

  VISCA CATALUNYA LLIURE!!!!!!!!!!!!!

 31. a 11 gen. 2011 a les 8:34 enriccanela

  Visca!

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació