Economia i universitats?


Enric I. Canela

El dia 6 escrivia un article que titulava Dedicat al nou Govern i en ell deia:” Al meu entendre el nou govern, per afrontar el repte de fer que Catalunya sigui una economia basada en el coneixement, on la indústria tingui un valor afegit que la faci competitiva, requereix dotar-se d’una estructura diferent, en la que un macroàrea, no el departament d’Economia, encarregada de la societat del coneixement, evidentment de tota la planificació econòmica que hauria de canviar el model econòmic. Aquesta macroàrea hauria de tenir els departaments encarregar-se de l’àmbit de la universitat, la recerca, la innovació i el disseny, on incloc tots els aspectes lligats a les TIC. Igualment hauria de tenir la competència en tots els aspectes lligats a la planificació dels clústers econòmics on, imprescindiblement, cal considerar els parcs d’innovació, científics i tecnològics que han de ser motor dels desenvolupament regional. Catalunya ha de ser el motor del sud d’Europa, ho pot ser encara però no podem perdre el temps.”

Avui llegeixo a La Vanguardia: Andreu Mas-Colell assumirà la cartera d’Economia i Finances, que molt probablement incorporarà també Universitats i Recerca. És un canvi sorprenent que té com a objectiu situar les universitats en el departament més important i amb un titular reconegut en el món acadèmic internacional. Tota una declaració de principis d’Artur Mas a favor de l’excel·lència universitària i la investigació com a factors de competitivitat.

Jo no sé si serà així o no. En tot cas dubto que es digui departament d’Economia i Finances. No conec el que hi ha al cap d’Artur Mas, però pel que diu La Vanguardia coincideix absolutament amb la idea amb la que jo hagués afrontat el govern. M’alegraria mot que aquest plantejament fos cert perquè abordaríem una legislatura moderna, pròpia de la Societat del Coneixement.

Carregat de subjectivitat diré que és el plantejament d’una persona intel·ligent i ben assessorada. Com podeu imaginar, no m’ho preguntat a mi.

No cal dir que per a una àrea així, alguns companys m’ho han sentit dir, l’home és Mas-Colell. Per a una àrea limitada a la universitat i la recerca penso que ara no, però per a una planificació com aquesta, sí. Podria ser l’home fort del Govern. Catalunya ho agrairia.

2 respostes a “Economia i universitats?”

  1. a 24 des. 2010 a les 9:49 José María

    No m’encaixa amb la insistència de CiU durant la campanya de recuperar el DURSI, ni amb altres rumors que m’han arribat. Ara mateix, preferiria a Mas-Colell com a conseller únicament d’economia (i finances, i tot el que això porti), crec que feina no li mancarà.

  2. a 25 des. 2010 a les 11:14 enriccanela

    José María,
    Al meu parer, CiU governarà amb algunes macroàrees. Jo, hagués fet una vicepresidència amb competències sobre economia del coneixement amb Mas-Colell al capdavant i dins una conselleria model DURSI. Imagino que ara el que hi haurà serà una secretaria general o comissionat DURSI dins.
    Si Mas-Collell està en el consell de govern i sota seu està universitats i recerca les coses funcionaran. Al Mas-Colell no el veig fent pressupostos.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació