- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

Beneficis dels lactis per prevenir la diabetis tipus 2

Enric I. Canela

Fa uns dies es va publicar l’article Trans-Palmitoleic Acid, Metabolic Risk Factors, and New-Onset Diabetes in U.S. Adults: A Cohort Study [2] (Dariush Mozaffarian, Haiming Cao, Irena B. King, Rozenn N. Lemaitre, Xiaoling Song, David S. Siscovick, and Gökhan S. Hotamisligil, , Ann Intern Med December 21, 2010 153:790-799).

Els investigadors diuen que han identificat una substància natural en el greix lacti que pot reduir substancialment el risc de diabetis tipus 2. El compost, l’àcid trans-palmitoleic (trans-16: 1n-7), és un àcid gras insaturat que es troba en la llet, formatge, iogurt, mantega i carn, però no és produït pel cos i pel que només prové de la dieta. El seu isòmer, l’àcid cis-palmitoleic (cis-16: 1n-7), el produïm de forma natural per a la síntesi de greix endogen.

El autors han observat que el consum de lactis amb el seu greix total està estretament associat amb nivells més elevats d’àcid trans-palmitoleic.

Els nivells elevats en circulació de l’àcid trans-palmitoleic es van associar amb una adipositat lleugerament inferior i, de forma independent,amb majors nivells de lipoproteïnes d’alta densitat, amb nivells més baixos de triglicèrids, una relació menor de colesterol total / HDL-colesterol i menor resistència a la insulina

Aquests resultats podrien explicar els beneficis metabòlics observats prèviament del consum de lactis i donar suport a la necessitat d’una més detallada investigació experimental i clínica.

És interessant notar que conforme la recerca avança, es demostra que les dietes excloents d’aliments no són aconsellables.