La legitimitat del Claustre


Enric I. Canela

Llegeixo que el rector de la UB, Dídac Ramírez, ha lamentat que s’hagi qüestionat la legitimitat del Claustre a l’hora de demanar la dimissió del president del Consell Social, Joaquim Coello. A més, ha afegit que no té amb ell cap confrontació personal.

De fet, té raó, el Claustre té tota la legitimitat. La llei li dóna les competències per opinar de tot el que té a veure amb la universitat i demanar una dimissió, cosa que no obliga, no és més que opinar. No es pot qüestionar la seva actuació des del punt de vista normatiu.

Altra cosa és que el mecanisme de representació del Claustre sigui adequat a les necessitats de la universitat. És un òrgan pensat per a l’època d’Alfons V, el Magnànim adaptat a “la comunitat universitària” actual i que genera un notable desinterès a la majoria d’aquesta comunitat.

2 respostes a “La legitimitat del Claustre”

 1. a 29 des. 2010 a les 10:17 Jordi

  Enric,

  No estic d’acord amb el teu comentari. D’acord amb el que estableix el Reglament del Claustre de la UB, per prendre una decisió vàlida a través de votació hi ha d’haver quòrum. En el cas de la votació sobre l’afer Coello, calia un quòrum de 150 persones, que en el moment de fer-se aquesta votació no hi era. Per aquest motiu el Secretari General va demanar comptar novament les persones que estaven en el Claustre i fet aquest nou recompte es va constatar que no hi havia quòrum. Per tant, la votació s’havia d’anul·lar, cosa que lamentablement no va fer el Secretari General.
  Aquestes són les normes i considero que sempre s’han d’aplicar, encara que vagin en contra de la voluntat de l’equip rectoral.

 2. a 30 des. 2010 a les 9:50 enriccanela

  Jordi,
  Tens raó. Jo no sóc claustral i no recordava el requisit. He mirat el reglament per veure si calien 150. Em sembla que per constituir-se en 2a convocatòria calia només una tercera part i això vol dir 100 persones. Evidentment, pel que he llegit, no hi eren.
  Sempre cal saber el nombre de claustrals en fer una votació.
  El que volia dir, però, és que el Claustre pot dir el que li sembli en coses d’opinió. Tant és que hi hagi quòrum com no. Si demanen la dimissió, com que no té cap efecte altre que mediàtic, la gent afectada ja llegirà i treurà conclusions.
  Jo sempre sóc partidari d’aplicar les normes i, eviidentment, sense quòrum s’havia d’haver suspés la votació.