Enric I. Canela

Llegeixo que Investigadors del Grup d’Anàlisi Quantitativa Regional (AQR-IREA) de la UB han elaborat l’estudi Sobreeducació, educació no formal i salaris: evidència per a Espanya, publicat per la Fundación de las Cajas de Ahorros (FUNCAS). Entre les dades de l’estudi, s’assenyala per exemple que el percentatge de treballadors sobreeducats i infraeducats a l’Estat és del 24 % i el 32 % respectivament, segons xifres del 2007.

Els investigadors del Departament d’Econometria, Estadística i Economia Espanyola de la UB Sandra Nieto i Raul Ramos, autors de l’estudi, apunten la possibilitat que la xifra de sobreeducats pot ser conseqüència de la peculiaritat de l’estructura educativa espanyola, amb una proporció d’universitaris superior a la majoria de països de l’OCDE i, en canvi, amb un mercat laboral que no ha generat llocs de treball que requereixin aquest nivell educatiu.

L’estudi, que ha utilitzat dades de l’Enquesta sobre la participació de la població adulta en les activitats d’aprenentatge (EADA), també mostra que el salari per a un treballador infraeducat és inferior al que reben els seus col·legues de professió. D’altra banda, el salari d’un treballador sobreeducat és superior al que obtenen els treballadors adequadament educats en la mateixa ocupació, encara que continua sent un sou inferior al que rebria el treballador si tingués una ocupació que correspongués al seu nivell d’estudis. L’estudi també evidencia que els treballadors sobreeducats aconsegueixen un salari superior amb la realització d’activitats de formació o d’educació no formal.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació